Kina odgađa izvoz respiratora i drugih neophodnih medicinskih potrepština

Kineska vlada naredila je da se više ne izvoze respiratori, ventilatori, medicinska zaštitna odjeća i drugi ključni medicinski proizvodi dok carinski službenici ne izvrše inspekciju kvaliteta svake pošiljke.

Nova politika, koju je u petak najavila kineska opća carinska administracija, uzrokovala je trenutna kašnjenja isporuka paketa, jer proizvođači, teretni agenti i trgovci nisu uspjeli na vrijeme naći način da ispoštuju nove odluke. Kina je vodeći svjetski proizvođač širokog spektra medicinskih potrepština, a vodstvo u njenoj proizvodnji proširilo se u mnogim sektorima budući da se od kraja januara bavi mobilizacijom proizvodnje lijekova.

Kineska carinska agencija je saopštila da su prethodno provjerili da li se medicinski materijal tačno broji, da li su prekršili strane patente i druga intelektualna vlasništva i da li imaju lažne dokumente. Ali sada će agencija procijeniti i kvalitetu robe.

Agencija nije dala naznake koliko dugo može trajati testiranje kvaliteta.

Ova politika dolazi nakon niza pritužbi iz Europe da su medicinski proizvodi iz Kine imali problema. Kineski zvaničnici stali su u odbranu svoje države objasnivši da su to industrijski respiratori koji nisu dizajnirani da udovoljavaju medicinskim standardima i u ovakvoj situaciji se to ne bi trebalo ni očekivati.

Nova pravila pokrivaju kineski izvoz u 11 kategorija: medicinski respiratori i hirurške maske, medicinska zaštitna odjeća, infracrveni termometri, ventilatori, hirurške kape, medicinske naočale, medicinske rukavice, medicinske navlake za cipele, nadzori pacijenata, medicinski peškiri za dezinfekciju i medicinska dezinfekcijska sredstva.