Španija ublažila mjere opreza uprkos porastu broja smrtnih slučajeva

Veliki broj Španaca danas se vraća na posao nakon što je vlada ukinula i ublažila određene mjere, uprkos porastu broja smrtnih slučajeva tokom vikenda.

Nakon što je broj smrtnih slučajeva u subotu iznosio 510, što je najmanje u skoro tri sedmice, u nedjelju je taj broj ponovo porastao na 619, a neki stručnjaci su upozorili da bi odluka o vraćanju na posao građevinskih i radnika koji rade u fabrici mogla biti preuranjena, piše The Telegraph.

U pismu premijeru Pedru Sanchezu, regionalni predsjednik Katalonije, Quim Torra je tražio medicinski i epidemiološki savjet prema kojem je odluka o ublažavanju mjera donesena. Torra je sugerisao da će taj potez izazvati porast broja zaraženih i kolaps zdravstvenog sistema Katalonije, piše Guardian.

S druge strane, Sanchez tvrdi da vanredno stanje u Španiji ostaje na snazi barem još dvije sedmice, uprkos odluci da se pojedini radnici vrate na posao. Onima koji se vraćaju na posao savjetovano je da se pridržavaju socijalne distance, a maske za lice dijelit će im se u metroima i na željezničkim stanicama.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi preuranjeno ukidanje mjera moglo dovesti do porasta broja smrtnih slučajeva, dok je jedan od stručnjaka u španskoj vladi kazao da bi radnike koji se vraćaju na posao trebalo zadržati kod kuće.

Koronavirus je u Španiji odnio 17.209 života, a mjere zabrane na snazi su od 15. marta.