Šta “ostanite kod kuće” znači za žene žrtve onih sa kojima žive?

Polako, ali sigurno drastične promjene prouzrokovana pandemijom koronavirusa utječu na našu svakodnevnicu.

Najavljuje se ekonomska kriza, otpuštanje radnika, rezanje plaća, siromaštvo.

Neke prognoze idu daleko da najavljuju masovno siromaštvo i redove u pučkim kuhinjama. Ekonomska kriza je uzrok socijalnog kolapsa što znači pobunu, sukobe, tenzije, bijes.

Što to znači za žensku ulogu u društvu, što to znači za ženska prava koja su dobro postavljena u teoriji? Međutim u praksi su na poljuljanim, klimavim nogama, a sada još više pod prijetnjom urušavanja od primitivnog ponašanja koje je iskočilo iz kalupa i sav bijes ispoljilo govorom mržnje, osuđivanjem, stigmatiziranjem i strašnim osudama u komentarima ispod objava na društvenim mrežama.

Šovinizam, seksizam i mizogimija se jasno mogu isčitati u komentarima koji pljušte na račun doktorice Kisić Tepaćević.

Naime, Dr. Dariju Kisić Tepečević, zamjenicu direktora instituta „Batut” izložena je svakodnevnom teroru iskompleksiranih i needuciranih primitivaca koji su vrijeđanjem, omalovažavanjem i ljubomorom pokušali izliječiti strah, paniku i histeriju budući da provode vrijeme u izolaciji lišeni poroka alkohola, kladionica i kafana.

Sva ta zabava im je sada uskraćena, što je povećalo njihovu dozu slobode „izražavanja” komentirajući izgled epidemiologinje i izvanredne profesorice na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Slično je prošla i dr. Nela Sršen, liječnica, kirurginja te počasna konzulica Republike Hrvatske u Italiji koja se javlja za hrvatske medije u dobronamjernom pokušaju da osvijesti neodgovorni narod da ostane kod kuće i da ne gleda smrt svoih voljenih. Njena kompetencija, struka, obrazovanje i dugogodišnje radno iskustvo uopće nije bitno.

Fokus u negativnim komentarima je stavljen na filere i estetske korekcije te novac koji je potrošila jer po mišljenju „ dežurnih stručnjaka” čiji bijes urla, taj je novac trebala donirati bolnicama za liječenje najveće pošasti 21 stoljeća.

Zajednički nazivnik mizogonija iz komentara prelazi u djela, u emotivna, psihička i fizička zlostavljanja koja će se, nažalost, povećati u vrijeme izolacije i karantene.

Brojne žene su prisiljene ove mučne dane provesti sa svojim muževima i patrnerima koji ih svakodnevno omalovažavaju, viču na njih, prigovaraju i prijete. U gorim slučajevima ih siluju i tuku.

Stižu izvještaji iz Kine, Francuske i ostalih zemalja o pojačanoj stopi porodičnog nasilja. Zbog aktualne situacije nasilnici ne napuštaju stanove i kuće, a njihove supruge i partnerice se nalaze u velikoj životnoj opasnosti.

Kućne posjete te angažmani iz socijalnih službi te sigurnih kuća u pandemiji koronevirusa su ograničene a opće poznati slogan “Ostanite kod kuće” za žrtve nasilja znači produžavanje agonije i postavljanja pitanja hoće li prije nastadati od ruke nasilnika ili zaraze.

Jedinu nadu im pružaju otvoreni telefoni i online usluge psihološke pomoći te prijava nasilja policiji.
Tu se otvara problem zatvora koji su prenapučeni i koji kao zajednica također predstavljaju problem širenja pandemije.

Nažalost, koliko god restriktivne mjere pokušale zaštiti građane, izolacija i karantena ugrožava žene koje još nisu skupile hrabrosti otići od nasilnika prije ove pandemije čije ćemo posljedice još dugo osjećati u društvenim promjenama koje slijede kao posljedica jedne od najvećih kriza 21 stoljeća.

Izvor: Lola magazin