Stariji građani u Starom Gradu će do kraja ramazana dobijati hljeb na kućnu adresu

Stanovnicima općine Stari Grad koji su stariji od 65 godina, kao i onima koji žive sami ili zbog bolesti ne mogu napuštati svoje domove, prethodnih mjesec dana dostavljan je hljeb na kućne adrese.

Više od 5.000 komada upakovanog raževog hljeba, koji je donirala kompanija MBA Centar, isporučeno je na kućne adrese ovih osoba. Isporuku hljeba svakog drugog dana vršili su uposlenici Općine Stari Grad, te imami i članovi Mreže mladih Stari Grad Medžlisa Islamske zajednice.

Iako su mjere protiv koronavirusa ublažene i osobama starijim od 65 godina dozvoljen izlazak iz kuća tri puta sedmično, iz kompanije MBA Centar najavili su da će nastaviti sa donacijama hljeba do kraja mjeseca ramazana, a dostavu će vršiti imami i članovi Mreže mladih u svojim džematima.

Inače, od početka pandemije korona virusa u Starom Gradu su realizovane brojne mjere kako bi se građanima olakšala svakodnevnica, sa posebnima akcentom na pomoć starim i bolesnim osobama kojima nije dozvoljen izlazak iz kuće, kao i socijalno ugroženim. Pored podjele paketa sa prehrambenim artiklima i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženima, na terenu su angažovani i članovi

Centra za promociju i unapređenje zdravlja „Generacija“ koji po potrebi starim osobama donose propisane terapije, trakice za mjerenje šećera, glukometre, maske i drugo.

U pomoć starim osobama, 65+, kao i korisnicima javnih kuhinja uključeni su i volonteri Crvenog križa Stari Grad.

Aktivnosti podjele hljeba koordinira Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a u rad na terenu aktivno su bili uključeni i sekretari mjesnih zajednica.