Stopa nezaposlenosti u Austriji skočila na najviši nivo od 1946.

Nezaposlenost u Austriji skočila je za 66% na najviši nivo od početka prikupljanja ovih podataka, ubrzo nakon kraja II Svjetskog rata 1946. godine. Uprkos nastojanju vlade da izbjegne masovna otpuštanja usred epidemije koronavirusa 504.345 osoba je registrovano kao nezaposleni.

Službeni podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u zemlji porasla sa prošlogodišnjih 4,8 bodova na 12,2%. Poslovi u sektorima koji uključuju turizam i maloprodaju su najgore pogođeni ovom situacijom.

Broj ljudi koji se prijavljuju kao nezaposleni porastao je za 65,7%, na 504.345 osoba, navodi agencija za zapošljavanje AMS.

Apsolutna izolacija u Austriji je uvedeno prije više od dvije sedmice, a restorani, barovi, pozorišta kao i manje važne trgovine su među mjestima koja su bila obavezna zatvoriti svoja vrata.

Javnosti je rečeno da ostanu kuće i ako je moguće rade iz vlastitog doma, kao što je slučaj u mnogim zapadnim zemljama.

Vicekancelar Werner Kogler iz Zelenih rekao je na konferenciji za novinare da je pandemija “najveći meteorit koji je pao na ekonomiju od 1946.”

Austrijska konzervativno-zelena koaliciona vlada najavila je paket do 38 milijardi eura u nastojanju da održi ekonomiju u pokretu.