Struka (ne)stručno o koroni: Virus (ni)je oslabio

Tokom današnjeg dana mogle su se čuti skoro pa suprotna mišljenja o situaciji sa koronavirusom u FBiH i mjerama ublažavanja za građane, piše Patria.

Mjere su, za neke čak i iznenada, ublažene u petak, a policijski sat je ukinut. Omogućeno je tri puta sedmično kretanje starijim od 65 godina do 13 sati, kao i djeci tri dana. Federalni štab civilne zaštite pozivao se na struku, samo prema današnjim izjavama skoro pa da se zapitamo koju struku i da li uopšte ima koordinacije nadležnih.

Mjere ublažavanja vrijede do 30. aprila pa se očekuje, kao što je to danas i najavljeno, posebno upozorenje ili instrukcija uoči prvomajskih praznika.

Prvog dana vikenda Goran Čerkez iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kritikovao je izlazak građana i njihovo ponašanje. Danas Čerkez u više navrata zahvaljuje građanima što su naučili živjeti sa virusom i na disciplini koju su pokazali!?

Tvrdi da će se ići sa daljim ublažavanjem mjera, jer nikome nije u cilju restrikcija prema građanima.

Doktor Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, danas je prilikom posjete Maglaju gdje postoje nova žarišta koronavirusa kazao da u donošenju odluke o ublažavanju mjera struka nije konsultovana.

Nas epidemiologa i infektologa je premalo i oni bi morali da nas zaista koriste. Svi poduzimaju neke mjere bez ikakve konsultacije sa stručnjacima“, kazao je. On je dodao da su se mjere trebale uskladiti i sa Republikom Srpskom jer BiH je jedno epidemiološko područje.

Epidemiologinja Andrea Jurić iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo koja je pod kontrolu stavila dva žarišta koronavirusa u Čitluku i Međugorju kazala je danas da razlog za optimizam postoji, ali ne postoji razlog za opuštanje.

Ona je kazala da treba pustiti struku da završi svoj posao. Govorila je i o drugom valu infekcije koja bi mogla biti dolaskom jeseni.

Razlog za očekivanje drugog vala infekcije realno postoji, to je stav mnogih stručnjaka i javnosti. Novi val se predviđa kao moguć na jesen, jer tada se virusi “podignu” i postanu opasni za ljude. Ako se to dogodi, ponavljam, ako se dogodi, očekujem da bude manje opasniji za ljude”, kazala je Jurić.

I prošle sedmice, a i danas predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je da je virus oslabio te da su zadovoljni epidemiološkom situacijom.

U odnosu na region, mi se nalazimo u fazi stabilne epidemiološke situacije i to blagovremenim javno-zdravstvenim mjerama i disciplinom naših sugrađana. Podaci kojima mi sada raspolažemo pokazuju da je slabija aktivnost virusa u ovom dijelu Evrope. I dalje apeliramo da se naši sugrađani pridržavaju svih onih preostalih mjera. Mi ćemo vjerovatno za prvomajske praznike dati dodatnu instrukciju ili upozorenje kako da se ponašamo. Ne bih rekla da će to biti neke restriktivne mjere“, istakla je predsjednica Kriznog štaba KS.

No, Goran Čerkez na današnjem pressu negira da je virus oslabio te da takvo nešto nikad nisu rekli.

Mi do sada nikada nismo govorili da je virus oslabio niti smatramo da je oslabio, samo smatramo da su mjere koje smo donijeli dali puni efekat i dali jednu stabilnost“.

Činjenica je da su mjere ublažene, da je ukinut policijski sat, ali to ne mora značiti da će se povećati broj oboljelih. Ako se to i dogodi ko će biti kriv – struka koja ima različito mišljenje i da li je uopšte i konsultovana ili članovi Kriznog štaba.

Čerkez je u jednoj stvari pogodio, naučili smo se živjeti s virusom, ali da li ćemo (pre)živjeti i nakon korone?