Sve teže podnose situaciju: Građani na društvenim mrežama mole za pomoć za osnovne stvari

Koronavirus u Bosni i Hercegovini nije samo doveo do izolacije i nesređene situacije isključivo u zdravstvu.

Ovaj virus je već počeo ostavljati značajne ekonomske posljedice po stavnovništvo kako cijelog svijeta, tako i naše BiH.

U posljednjih nekoliko dana svjedoci smo sve većeg broja otkaza, pa je tako samo u Kantonu Sarajevo zabilježeno preko 15. 000 osoba koje su se prijavile na biro za zapošljavanje.

O podacima koliko još građana ima koji su ostali nažalost bez poslova, a nisu se prijavili na biro, ne raspolažemo, ali svakako možemo reći da se brojke nezaposlenih iz dana u dan povećavaju.

Građani, nemoćni da u ovakvoj situaciji dođu do novog zaposlenja počeli su putem društvenih mreža upućivati apele svim ljudima dobre volje za pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica, koje nažalost u ovako teškoj situaciji ne mogu sebi, svojoj djeci i porodici priuštiti.

Očajni građani u potrazi su za bilo kakvim poštenim vidom posla samo da bi uspjeli prehraniti svoje porodice, kupiti svojoj djeci pelene ili hljeb i mlijeko da ne ostanu gladni.

Nažalost, čini se da ipak možemo očekivati solidarnost i pomoć samo jedni od drugih , a ne od nadležnih institucija koje su nas prepustili same sebi.

Glad, neimaština i nemogućnost zaposlenja već počinju biti značajan problem kako u Kantonu Sarajevo, tako i u cijeloj BiH. Nama ostaje da očekujemo pomoć jedino od naših divnih sugrađana, koji su spremni  podijeliti i najmanje što imaju.