U Austriji virus jenjava, aktivno još samo 2.786 slučajeva

Prema najnovijim podacima univerziteta Johns Hopkins, u Austriji je danas zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jučer 52 što predstavlja konstantan pad u odnosu na dane početkom pandemije.

Austrija je do sada registrovala 15.002 slučajeva zaraze, a od toga se 11.694 oporavilo. Do sada su preminule 522 osobe, danas je  zabilježeno 12 novih smrtnih slučajeva.

To govori da je broj aktivnih slučajeva u Austriji danas 2.786 što je dokaz da se ova zemlja sjajno bori protiv širenja koronavirusa.

Jedan od najvažnijih pokazatelja kojim se prati širenje virusa je reprodukcijski broj, a on je u Austriji već sedmicama ispod 1. To znači da jedna inficirana osoba u prosjeku može zaraziti manje od jedne osobe.

Zbog svega navedenog Austrija je počela sa ublažavanjem mjera poput otvaranja određenih prodavnica, dok će ostale prodavnice, frizerski saloni i slične uslužne djelatnosti početi s radom iza 1. maja.

Sredinom narednog mjeseca planirano je otvaranje škola i restorana, ukoliko epidemiloška situacija bude zadovoljavajuća.