U državi New York zabilježen je rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa

U državi New York zabilježen je rekordan broj smrtnih slučajeva od virusa, gdje je registrovano 630 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Njujorško gradsko područje postalo je epicentar pandemije koronavirusa. Ali rast slučajeva i smrti nastavlja se i u drugim dijelovima Sjedinjenih Država, uključujući New Orleans i Detroit, te neke manje kao što je Albany. Po trenutnim obrascima, nekoliko zajednica je na pragu da epidemije budu ozbiljne poput njujorških.

Guverner NY Andrew Cuomo najavio je da će ventilatori biti prebačeni iz određenih njujorških bolnica i raspodijeljeni po najugroženijim dijelovima države.

U New Yorku je zabilježen najviši porast smrtnih slučajeva gdje je registrovano 630 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata. SAD sada ima 300.443 slučajeva Covid-19, što je najveći broj slučajeva u svijetu. Broj smrtnih slučajeva u SAD-u do sada je 8.156 preminulih, a oporavljenih je 14.518.

Danas su u Sjedinjenim Državama registrovana 23.282 slučaja novozaraženih, a 752 nova smrtna slučaja.

Bijela kuća bi mogla savjetovati one u žarištima virusa da u javnosti nose zaštitne maske kako bi spriječili širenje.

U ovoj itekako ozbiljnoj situaciji javlja se još jedan veliki problem, a to je manjak ventilatora koji su neophodni za liječenje ozbiljnijih slučajeva virusa. Zbog toga je manjak nekoliko stotina ventilatora u New Yorku, epicentru epidemije u SAD-u, naterao je gospodina Cuomoa da kaže da će narediti da se ventilatori oduzmu iz raznih dijelova države i da im daju teže ugroženim područjima.

Usred produbljujuće krize, visoki zdravstveni dužnosnik dr Anthony Fauci rekao je da vjeruje da sve države trebaju izdati naredbe o boravku kod kuće.

“Ne razumijem zašto se to ne događa”, rekao je dr. Fauci za CNN u četvrtak. “Ako pogledate šta se događa u ovoj zemlji, jednostavno ne razumijem zašto to ne radimo.”

“Morate staviti nogu na akcelerator kako bi se taj broj smanjio”, dodao je, pozivajući se na infekciju i stopu smrti.

U globalnom smislu SAD ima najviše slučajeva infekcije koronavirusom više od 245.000.

Bolnice i mrtvačnice u New Yorku trude se da se nose s pandemijom. Hitna terenska bolnica sada je u Centralnom parku, a druga gradska bolnica trebala bi biti postavljena u gradskom centru Javits, mjestu konferencije.

Bijela kuća je naložila automobilskim firmama da brzo pređu na proizvodnju ventilatora.