U Hrvatskoj sutra počinje “izlazna strategija” i kreće sljedeća faza borbe protiv COVID-19

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata registrovano 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba. Do danas je u Hrvatskoj ukupno zaraženo 2.030 osoba. Kreće se u sljedeću fazu borbe protiv novog virusa.

Preminuli bolesnik bio je štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu, a ukupni broj umrlih osoba je 55. Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da predstoji faza u kojoj “vjerojatno ima više nepoznanica” nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa.

“Sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom. Stožer promišlja kako pokrenuti što vise aktivnosti i kako najvećem broju naših građana omogućiti normalizaciju. S druge strane moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološa situacija”, dodao je.

Naglasio je da je riječ o borbi koja se može dobiti samo uzajamnim razumijevanjem i slušanjem.

Od ponedjeljka, 27. aprila, bit će omogućen rad svim poslovnim subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom trgovina koje ondje rade sve vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućuje se i rad knjižara, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, te treninzi sportista prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem nivou takmičenja.

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi tokom subote.

“Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa donesene su nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina, gdje se otvara mogućnost da se ljudi koji rade opskrbe nakon posla. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima stožera”, istaknuo je Božinović.