U New Yorku je danas registrovano 599 novih smrtnih slučajeva, Cuomo tvrdi da bi širenje virusa moglo biti blizu vrhunca

Guverner Cuomo rekao je da bi širenje virusa u New Yorku moglo biti blizu vrhunca, ali je naglasio da se država i dalje suočava s krizom. U New Yorku je danas registrovano 599 novih smrtnih slučajeva i 7.671 novih slučaja zaraze.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u New Yorku sada je „efektivno ravan već dva dana“, objavio je guverner New Yorka Andrew Cuomo. To je znak da pandemija možda počinje slabiti u najteže pogođenoj državi Amerike.

Cuomo je rekao da je u ponedjeljak njegova država prijavila 599 novih smrtnih slučajeva, u odnosu na 594 u nedjelju, i prema 630 u subotu.

“Iako ništa od toga nije dobra vijest, moguće ravnanje linije bolje je od povećanja koja smo vidjeli”, rekao je Cuomo.

Broj hospitalizacija – i primanja u odjeljenja intenzivne njege – takođe je zabilježio najniže tačke u više od dvije nedelje. Ali Cuomo upozorava da bi se stvari još uvijek mogle promijeniti i da postoji „stvarna opasnost da se opustimo prebrzo“.

“Ovo je neprijatelj kojeg smo potcijenili od prvog dana i cijenu smo skupo platili”, rekao je Cuomo. „Pa, brojevi izgledaju kao da se okreću, da, gotovo je – ne, nije.”

“I druga su mjesta napravila tu grešku”, nastavio je, imenujući Hong Kong i Južnu Koreju.

New York se trenutno bori sa 130.689 potvrđenih slučajeva i 4.758 smrtnih slučajeva. U pokušaju da malo rastereti bolnice, Cuomo kaže kako planira kasnije nazvati predsjednika Trumpa i tražiti da se dozvoli da američki Comfort, koji je usidren na Manhattanu, liječi i bolesnike s koronavirusom.

Cuomo je otkrio i da povećava kazne za prekršitelje pravila socijalnog distanciranja sa 500 na 1.000 dolara – i da trenutno nepotrebne firme i škole moraju ostati zatvorene najmanje do 29. aprila.

“Znam da je to negativno iz mnogih, mnogo razloga”, rekao je. „Znam šta to donosi ekonomiji, ali neću birati između javnog zdravlja i ekonomske aktivnosti. Jer u svakom slučaju javno zdravstvo i dalje zahtijeva da ostanemo na pauzama sa zatvorenim preduzećima i školama. “

S obzirom da je broj preminulih stanovnika u New Yorku premašio kapacitete sistema, zvaničnici razmatraju privremeno sahranjivanje ljudi u masovnim grobnicama u parku, rekao je u ponedjeljak predsjednik Odbora za zdravstvo Gradskog vijeća.

“To će biti učinjeno na dostojanstven, uredan – i privremen način, ali to će biti teško za građane,” napisao je na Twitteru predsedavajući gradskog odbora Mark Levine.

Gospodin Levine rekao je da bi tako mogli da izbegnu scene poput onih u Italiji, gdje je vojska bila prisiljena da sakuplja tjela iz crkvi, pa čak i sa ulica.

Gradonačelnik Bill de Blasio rekao je da takav plan nije donesen.

“Ako trebamo uraditi privremene sahrane kako bismo izbjegli krizu, a zatim radimo sa svakom porodicom na njihovom odgovarajućem dogovoru, mi to možemo učiniti”, rekao je na pitanje o komentaru gospodina Levinea kasnije u ponedeljak.

Ali rekao je da to još uvijek nije potrebno.

Guverner Cuomo rekao je na brifingu za podne, da nije čuo ništa o takvoj mogućnosti. “Čuo sam mnogo divljih glasina, ali nisam čuo ništa o tome da grad pokopa ljude u parkovima”, rekao je gospodin Cuomo.

U intervjuu, gospodin Levine, koji predstavlja Gornji Manhattan, odbio je identificirati koji bi se park ili parkovi mogli koristiti, ali rekao je: “Pretpostavljam da bi to trebao biti veliki park s nekim nepristupačnim područjima koja nisu lako dostupna.”

Privremene sahrane dio su plana za 2008. koji je pripremila gradska kancelarija medicinskog pregleda za borbu protiv pandemije.
“Prvi nivo” plana uključuje skladištenje tijela u zamrzivače i olakšavanje rada krematoriju. Grad to već radi.

“Sada se oslanjamo na zamrzivače da držimo tijela, ali taj je kapacitet gotovo u potpunosti iskorišten”, rekao je gospodin Levine.

Od posljedica koronavirusa, broj preminulih u toku jednog dana je udvostručen, u odnosu na normalan dan.

Privremene sahrane opisane su na drugom nivou plana medicinskog pregleda.

Gospodin Levine rekao je da su jedina moguća mjesta za masovne sahrane gradski park ili ostrvo Hart kod Bronxa, Potterovo polje gdje se zatvorenici koriste za ukop preminulih.

U Sjedinjenim Državama broj registrovanih zaraženih je 362.305 osoba, preminulih osoba je 10.714 i oporavljenih je 19.308.