U New Yorku najmanje 41 radnik javnog saobraćaja preminuo, 6.000 je u samoizolaciji

Najmanje 41 radnik javnog saobraćaja u New Yorku je preminuo, a više od 6.000 je zaraženo ili u samoizolaciji. Manjak radnika prouzrokovao je preko 800 kašnjenja u podzemnoj željeznici i prisilio otkazivanje 40 posto putovanja metroom i vozom u jednom danu. Prosječno čekanje nekih prevoza, obično traje četiri minute, ali je sada potrebno čekati i 40 minuta.

Otkad je pandemija coronavirusa zahvatila New York, visoku cijenu plaća Metropolitan Transport Authority, agencija koja upravlja podzemnom željeznicom, autobusima i putničkim prugama i zadužena je za prevoz radnika – poput ljekara, medicinskih sestara i hitnih službi – koji su neophodni za održavanje grada funkcionalnim.

Ali tranzitna agencija je možda produbila krizu radne snage tako što nije učinila više u ranim fazama epidemije kako bi zaštitila svoje zaposlene i odgađala je neke korake utvrđene u planu M.T.A. za rješavanje pandemije.

Agencija za javni saobraćaj kasnila je s distribucijom dezinfekcijskih sredstava za čišćenje zajedničkih radnih prostora, borila se da uprati da li ima bolesnih radnika i nije uspjela obavijestiti svoje kolege o mogućoj izloženosti virusu, pokazuju razgovori s najmanje desetak radnika javnog prevoza.

Kako se virus proširio, mnogi su se radnici toliko zabrinuli da su uzeli mjere u svoje ruke, obložili su sjedala, obljepili dio za vozače kako bi udaljili putnike i koristili su svoje maske i domaće dezinfekcijsko sredstvo na poslu.

Brzina i intenzitet epidemije širom Amerike nadvladali su mnoge agencije za javni prevoz, ostavljajući osiromašenu radnu snagu i odgovornost za sprečavanje širenja zaraze. U New Yorku M.T.A. zvaničnici kažu da su na zabrinutost radnika odgovorili čim su mogli, brišući opremu i distribuirajući druga dezinfekciona sredstva čim su postala dostupna.

Ipak, oko 1.500 tranzitnih radnika pozitivno je testirano na koronavirus, a 5.604 ostalih su u samoizolaciji jer pokazuju simptome infekcije. Odsutnost sa posla se povećala četverostruko od kada je počela pandemija, kažu zvaničnici.

Predstavnici javnog prevoza više puta su se obavezali da će sistem funkcionisati što nesmetanije kako bi prevozio ljude koji se i dalje oslanjaju na javni prijevoz.

Ali već izostanaci onemogućavaju agencije da upravljaju svojom rasprostranjenom mrežom javnog prevoza, najvećom u Severnoj Americi. Prisiljeni su smanjiti efikasnost svojih usluga van okvira postavljenih prvobitnim planom za hitne slučajeve, koji je krajem marta smanjio uslugu za 25%.

Taj je plan također smanjio broj potrebnih radnika u pola, u nastojanju da pomogne socijalno distancije u zajedničkim radnim prostorima, kažu zvaničnici.

Sada radnici upozoravaju da će sve veći nedostatak osoblja otežati održavanje čak i smanjenog sistema.

Zvaničnici javnog prevoza kažu da su djelovali što je brže moguće kako bi zaštitili radnike i vozače u svjetlu najgore javne zdravstvene krize tokom decenija.

Vlast dezinficira metroe i autobuse svaka tri dana i poziva vozače da čekaju prazna vozila kako bi ublažili gužve nastale zbog smanjene usluge.

Kao odgovor na zabrinutost za sigurnost radnika, službenici su 27. marta najavili da će svake sedmice dijeliti više od 75 000 maski radnicima i od tada su izdavali i zaštitne oklope za lice kondukterima. Oni su posljednjih sedmica podijelili i 2,5 miliona pari rukavica, sredstava za čišćenje ruku, sredstava za čišćenje i dezinfekcijskih maramica, rekli su zvaničnici i uklonili novčane transakcije između naplatnika i putnika.

Ipak, smanjenje usluge je pokrenulo brige o sigurnosti. S obzirom da vozila rjeđe prometuju, platforme i metroi podzemne željeznice s vremena na vrijeme su pretrpani, što onemogućava socijalno distanciranje.

S obzirom da se agencija u početku borila da obavijesti radnike o bolesnim kolegama s kojima su mogli biti u kontaktu, zaposleni su se sada osloniti na Facebook grupe da razmjenjuju informacije. I kako se pandemija približava svom drugom mjesecu u New Yorku, svaki je dan sve više obavještenja o bolesti ili smrti.

„Vidimo da je mnogo naših saradnika zaraženo ili umire. Moral je spušten. Ovo je jako, jako loše “, rekao je Nasar Abdurrahman, operater autobusa. Kolega iz njegovog autobuskog skladišta je preminuo od virusa krajem marta.

Na jednoj željezničkoj stanici svaki dispečer se razbolio što ostavlja nadzornicima da preuzmu njihova mjesta.

Neki su se zaposlenici potpuno prestali pojavljivati, odlučivši iskoristiti svoje lične i praznične dane.

Daniel Cruz, autobusni operater koji je radio u kompaniji M.T.A. tri godine testiran je na koronavirus 29. marta, tri dana nakon što je saznao da je od virusa umro njegov prijatelj i kolega.

„Volim svoj posao, ali ne radujem se povratku na posao. Osjećam se kao da smo prepušteni sami sebi “, rekao je Cruz. “U ovom trenutku, mi bukvalno prevozimo virus.”