U New Yorku registrovan najviši dnevni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u SAD-u

U New Yorku ponovno zabilježen rekordan broj smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama. Danas je u državi New York registrovan najviši dnevni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u SAD-u prije šest sedmica. Danas je prijavljeno 799 smrtnih slučajeva i 8.766 novozaraženih.

U Sjedinjenim Državama danas je registrovano 19.675 novih slučajeva zaraze i 1.286 preminulih.

Najteže pogođena država SAD-a u srijedu je prešla Španiju sa najvećim brojem slučajeva zaraze koronavirusom. Država NY ima 149.316 prijavljenih slučajeva u poređenju sa 146.690 zaraženih u Španiji.

SAD je postao zemlja s najviše potvrđenih infekcija Covid-19 na svijetu, a slijede ga Španija, Italija i Njemačka. U Americi je preko 454.602 potvrđenih slučajeva virusa i 16.074 smrtnih slučajeva.

Unatoč tome, bljesak nade zasvijetlio je u tami, a vladi New Yorka Andrew Cuomo rekao je kako se čini da se linija epidemije poravnala.

Američki predsjednik Donald Trump u međuvremenu je rekao: “Nadamo se da idemo prema posljednjem dijelu, svjetlu na kraju tunela.”

Pojavljuju se znakovi da napori da se održi socijalno distanciranje, imaju željeni učinak i pomažu u zaustavljanju širenja novog koronavirusa, izjavio je u srijedu najviši službenik javnog zdravstva Anthony Fauci.

“Počinjemo vidjeti neke bljeskove nade”, rekla je Fauci u intervjuu za Fox News. Upozorio je da će broj smrtnih slučajeva i dalje rasti, jer taj broj zaostaje u stopi zaraze.

Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, upozorio je da je još uvijek prerano ukidati ograničenja, uslijed sve većih znakova naprezanja u američkoj ekonomiji, uključujući nagli rast nezaposlenosti. “Trebamo nastaviti gurati na strategiju ublažavanja posljedica virusa, jer nema sumnje da ona ima pozitivan utjecaj”, rekao je. “Sada uopće nije vrijeme za povlačenje, već je vrijeme da se intenzivira.” Fauci je napomenuo da New York počinje da vidi poboljšanje najtežih slučajeva.