U RS-u očekuju 2,5 milijardi KM ukupne proizvodnje u ovoj godini

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Boris Pašalić kazao je danas da se u ovoj godini u RS-u očekuje rast ukupne proizvodnje, kako biljne, tako i animalne, kao i prehrambene proizvodnje, a ukupan vrijednost u ovoj godini se procjenjuje na oko 2,7 milijardi KM.

On je danas, nakon sjednice Vlade RS, kazao da entitetska Vlada podstiče masovnu sjetvu. Rekao je se već u proljetnoj sjetvi očekuje značajno veći obim zbog aktuelnih okolnosti u vezi koronavirusa, odnosno da će biti zasijano oko 138.000 hektara, dok je u ozimoj sjetvi to bilo oko 60.000 hektara.

“Povećana je i sjetva industrijsko bilja, prije svega soje kao najvažnijeg izvora proteina za stočnu hranu. Očekujemo 898 miliona KM animalne proizvodnje, raste proizvodnja mlijeka, a mesa je stabilna. U prehrambenoj industriji se očekuju pomaci kroz veći obim prozivodnje. Time u 2020. godini, RS očekuje vrijednost od 844 miliona KM biljne proizvodnje, 898 miliona KM u animalnoj, a ako se na to doda i prehrambena to je oko 2,7 milijardi KM”, rekao je Pašalić.

Ministrica trgovine i turizma RS-a Suzana Gašić je naglasila da je od danas na snazi uredba o ograničavanju marži na nivo koji su trgovci imali 5. marta.

“Trgovci će formirati cijene imajući u vidu procenat marže koji su imali 5. marta. Ukoliko se trgovci ne budu pridržavali ove uredbe, novčane kazne se kreću od 5.000 do 10.000 KM”, dodala je Gašić.

Ona je danas još jednom istakla da Vlada RS-a neće pomagati one poslodavce koji u ovom kriznom periodu budu otpuštali radnike.