Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić osuđuje napad na Faktor

Nakon što je Faktor jutros objavio vijest da je u sarajevskom naselju Vraca došlo do paljevine automobila, a nakon toga i pucnjave u kojoj su oštećena dva vozila, dvije osobe su “upale” u prostorije redakcije portala Faktor te uputile kolegama novinarima razne prijetnje i psovke.

Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i nedozvoljeni upad u prostorije u kojima je sjedište portala Faktor.

“Eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija, moguće je izraziti na utvrđene i dozvoljene načine; demantiranjem objava, upućivanjem žalbi, pokretanjem sudskih procesa i slično, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode. Do ovakvih situacija, nerijetko, dolazi i zbog laičke interpretacije rada medija i medijskih sadržaja. Kada uz to nenadležni sebi neutemeljeno daju pravo na dijeljenje pravde, rezultat je ugrožavanje sloboda novinara i medijskih radnika, njihov linč i slično.

Kao i za prethodne slične napade, vjerujemo da će i za ovaj doći osude sa brojnih adresa koje su pozvane da prepoznaju novinarstvo kao jedan od stubova demokratskog društva.

Pozivamo nadležne institucije da ispitaju slučaj pritiska i napada na kolege novinare i medijske radnike i da odgovorne sankcionišu. Kolegama sa portala Faktor upućujemo punu podršku sa porukom da ih ovakvi, ali i druge vrste napada na slobodu medijskog djelovanja, ne trebaju uplašiti i obeshrabriti” stoji u saopćenju Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić.

Podsjećamo, nakon što je Faktor jutros objavio vijest da je u sarajevskom naselju Vraca došlo do paljevine automobila, a nakon toga i pucnjave u kojoj su oštećena dva vozila, novinarima su upućene prijetnje, koje su prijavljene policiji Kantona Sarajevo.

Ubrzo nakon prijetnji, u prostorije Faktora, bez saglasnosti “upada” M. A. u pratnji još jedne osobe (koja nije advokat), te povišenim tonom, upućujući prijetnje i psovke uposlenicima koji su se u tom trenutku zatekli u redakciji, traži da se tekst ukloni, ponavljajući kako informacije koje su napisali nisu istinite, te ponovo negira da je bilo upotrebe vatrenog oružja.

Novinari su više puta insitirali da osobe koje su “upale” u prostorije Faktora iste napuste, te da se obrate putem e-maila.

Redakcija Sarajevske sehare također upućuje portalu Faktor, te kolegama novinarima punu podršku.