Udruženje ”Srce za djecu oboljelu od raka” osiguralo poljoprivredne pakete porodicama oboljele djece

Kroz svoje aktivnosti, udruženje ”Srce za djecu oboljelu od raka” trudi se umanjiti strah, brigu te pružiti podršku i pomoć djeci oboljeloj od raka, kao i njihovim porodicama, tokom pandemije koronavirusa.

U istoimenom udruženju je na snazi ideja pomoći kroz projekat ”Porodična poljoprivreda”.

“Pandemija COVID-19 donijela je neka drugačija vremena, ali i mnogo teža za djecu oboljelu od raka. Pored teške borbe sa rakom, teškog i kompleksnog liječenja, veliki stres i brigu zadaje strah od virusnih infekcija koje mogu biti velika prijetnja za njih usljed oslabljenog imunog sistema”, saopćili su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Cilj ovog projekta jeste pomoći porodicama da korisno utroše vrijeme za vrijeme izolacije, te da se kroz porodične aktivnosti opuste, zaokupe misli nečim drugim, i da iz svog malog vrta dobiju svježe organske proizvode, koji su od iznimne važnosti za zdravu ishranu oboljele dječice.

Za porodice je spakovano i poslano 40 poljoprivrednih paketa.

“U toku je sezona sadnje i presađivanja. Sve što treba je volja, sjeme ili sadnice, zemlja, voda, posuda i pregršt ljubavi za domaće uzgojenu hranu. Vjerujemo da će ovo biti jedno novo iskustvo za našu djecu i porodice, pogotovo za one koji do sada nisu imali svoj vrt. Ovo je odlična prilika da djeca uživaju u novim i drugačijim aktivnostima kroz obradu vrta i brigu za svoje biljke. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti odagnati bar na trenutak strah i brigu“
, objasnio je direktor udruženja Fikret Kubat

Jedan ovakav paket se sastoji od osam vrsta sjemena, rukavica za rad u vrtu, motikice, lateks rukavica, zaštitnih maski te dezinfekcionih sredstava.

Kako navode, zahvalnost duguju prijateljima i donatorima iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice BiH koji su svojom donacijom podržali ovaj projekat.