Usporavaju i PC igre zbog štednje interneta

Širenje koronavirusa dovelo je do toga da veliki broj ljudi kod kuće provodi većinu vremena, a to je dovelo i do velikog opterećenja interneta, u što su se već uvjerili mnogi korisnici.

Servisi kao što su Facebook, Instagram, Netflix i YouTube uključili su niz mjera sigurnosti za očuvanje interneta, koje počivaju na smanjenju kvaliteta videa.

Ovome se priključio nedavno i Sony, i to smanjenom brzinom preuzimanja igara ili odgađanjem preuzimanja, a sličnim, ali dosta blažim koracima za sada ide i Valveova Steam platforma.

Na Steamu nisu još uvijek uvedene pretjerano rigorozne mjere, već se one tiču samog načina na koji se igre ažuriraju. Sistem zadužen za update je i ranije funkcionisao u satima kad se računar ne koristi, a sad će preuzimanje novih zakrpa biti u potpunosti odgođeno. Nove mjere se tiču prije svega igara, koje ne igrate tako često, odnosno, samo igre, koje ste pokretali u prošla tri dana će automatski dobijati ažuriranje, dok će preuzimanje novog sadržaja za one, koje ne igrate toliko često biti pomaknut za dane kada se ne očekuje opterećenje interneta.

Dobra vijest je da brzina preuzimanja za sada neće biti ograničena, ali će i ova mjera pomoći.

Vi sami možete pomoći u smanjenju opterećenja, tako što ćete u potpunosti otkazati preuzimanje novog sadržaja za igre, koje ne igrate toliko često ili se jednostavno možete prebaciti na ručnu aktivaciju preuzimanja.