Uz moguće velike promjene Superliga Srbije bi mogla da se nastavi 23. maja

Krizni štab Vlade Srbije objavio je da će od 4. maja sportisti moći ponovo da treniraju na otvorenom, dok bi se sezona trebala nastaviti 23. maja.

Kako je kazao predsjednik Nogometnog saveza Srbije, Dragomir Lazović, još uvijek nisu sigurni u ovu odluku.

“U nekoj zvaničnoj formi nemamo nikakvu odluku, iz prostog razloga jer ne možemo da budemo sigurni kako će se epidemija razvijati. Ali ako se obistine ove najave i ne bude novih žarišta ,pa krenemo kolektivno sa treninzima od 4. maja minimum da se igrači dovedu u neki takmičarski ritam je između 18 i 21 dan. Tako i taj termin 23. maj stoji kao opcija, ali je realnije da to bude negdje oko 1. juna“, izjavio je Lazović za “Mozzartsport”.

Ostaje pitanje u kojem obliku će se nastaviti, budući da je do kraja Superlige Srbije ostalo još četiri kola ligaškog dijela i potom sedam rundi plej-ofa.

“Nije zvanično, ali jeste najrealnija opcija da se odigraju još ta preostala četiri kola regularnog toka sezone u Superligi i pet u Prvoj ligi Srbije i da se tu i završi. U međuvremenu da odigramo i Kup“, dodaje.

Razmišlja se i o promjenama za sljedeću sezonu. Najveća bi se odnosila na broj klubova.

“Prijedlog je i da se odigraju baraž utakmice, posljednji i pretposljednji na tabeli Superlige protiv trećeg i četvrtog na tabeli Prve lige Srbije. To bi onda dalje značilo da se sljedeće godine u Superligi takmiči 18 klubova, bez plej-ofa i plej-auta naravno, a da tada ispadaju četiri kluba i da se vratimo u normalu. Trenutno bi to vjerovatno bila najpoštenija odluka, u duhu fer pleja“, zaključio je Lazović.