Victor Olsavszky: Mjere u BiH su efikasne, predviđamo tri scenarija za dalje

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky kazao je danas u Banjoj Luci, nakon razgovora sa ministrom zdravlja RS Alenom Šeranićem, da se kriva u BiH “zaravnjava” i da su mjere efikasne.

On je naveo da nije bilo velikog broja slučajeva koje mogu da ugroze zdravstveni sistem u zemlji. Rekao je i da su počeli razgovori o daljem razvoju situacije i mogućim scenarijima, te istakao da postoje tri scenarija – potpun prekid prenošenja sa čovjeka na čovjeka, ponavljajući talasi, te kontinuirana transmisija niskog nivoa.

“Smatramo da je ovaj drugi, ponavljajući talasi, najvjerovatniji” rekao je Olšavski.

Podvukao je da je potrebno postepeno se vraćati na staro stanje, prije koronavirusa. Naveo je da je april međunarodna sedmica imunizacije i potrebno je razmotriti kako to održati i da zemlje članice WHO to organizuju.

“Cijeli svijet sada uviđa koliko je vakcinacija bitna i očekuje vakcinu protiv koronavirusa” dodao je Olšavski.

On je govorio i o tome da se sagledavaju testovi kako bi se i vidjelo koji bi bili najbolji, a što se tiče vakcina, da je u toku veliki međunarodni projekat i studije četiri kandidata vakcina za terapiju.

“U toku su studije i tražimo dva do tri kandidata za vakcinu. Nadamo se da ćemo uspjeti da, razvijemo vakcinu za godinu dana” rekao je Volšavski.

Dodao je da WHO sarađuje sa Ministarstvom zdravlja RS, te da su u Banju Luku donijeli 5.000 kompleta za testiranje.