Video/ Dramatični snimci: Sarajevska sehara u epicentru požara u Mostaru

Vatrena stihija u Mostaru sinoć nije jenjavala, iako se borbi protiv požara priključio i helikopter Oružanih snaga.

Borbu s požarom u naselju Kuti gdje su ugrožene porodične kuće, vode ne samo vatrogasci, već i građani kojima požar prijeti da oduzme sve što su godinama gradili.

Kako su požari sinoć i zaista izgledali pogledajte u videu koji vam donosimo iz epicentra samog požara.

Jedan značajan dio šumskog požara je ugašen, a tu je najveću ulogu imao helikopter oružanih snaga koji je mogao pristupiti miniranom i nepristupačnom terenu. Inače, Oružane snage BiH raspolažu sa sedam helikoptera Mi-8, specijaliziranih za gašenje požara. Od njih sedam, dva su ispravna, dok je pet u fazi remonta, koji bi trebao biti završen do početka 2018. godine.

Za upravljanje ovim helikopterima, koji mogu nositi od 2,5 do tri tone vode, osposobljeno je desetak posada, dok su za vožnju kanadera potrebne posebne obuke i licence.

Požar je ušao u ovaj dio koji nije miniran i pokušavamo taj dio sanirati koliko možemo, a ujutro će helikopter nastaviti s gašenjem”, kazao je sinoć medijima zamjenik komandira Vatrogasne brigade Mostar Dragan Velagić.

Vatra koja se zbog snažnog vjetra neprestano rasplamsavala na brdu između Zijemalja i Rujišta sinoć se širila prema Pločnom i nekoliko krakova se spustilo prema naseljenom području Kuti i Livač.

Iako su vatrogasci nastojali plamen držati pod kontrolom kako ne bi ugrozio naseljena područja, sinoć je sve izmaklo kontroli, zbog čega je helikopter Oružanih snaga BiH bio neophodan u ovoj misiji.

Međutim, ono što je možda najbolji odgovor na šumske požare koji zahvataju velike površine su kanaderi – specijalizirani hidroavion za gašenje požara iz zraka, a Bosna i Hercegovina ne posjeduje niti jedan.

Nedovoljno velike vodene površine glavni su razlog što Bosna i Hercegovina ne posjeduje nijedan jedini kanader.

Cijena ove letjelice, koju uglavnom posjeduju velike pomorske zemlje u kojima su tokom godine veoma česti požari, kreće se oko 30 miliona eura.

Mi nemamo dovoljno novca za tu letjelicu i nijednom je do sada nismo angažirali iz neke od susjednih zemalja. Međutim, i da imamo, kupovina kanadera bila bi totalni promašaj, kao što smo, recimo, imali slučaj s talgo vlakovima, koji su predviđeni za promet modernim prugama, a kojima BiH ne raspolaže“, kazao je za medije direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Navodi kako nijedna vodena površina u BiH nije dovoljno velika gdje kanader može da sleti, napuni svoj rezervoar i podigne se u zrak. Brojne su prepreke za to – od mostova, brana, niskog vodostaja, i slično.