Više nije banana, sada je malina država: Kao i 2016. godine javnost opet osudila Fikreta Hodžića

Mediji širom Bosne i Hercegovine prenijeli su informaciju da je kompanija u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, ni manje ni više kompanija koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, uvoznik respiratora iz Kine za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH.

Hodžić se našao na udaru javnosti i u centru skandala zbog sumnjive nabavke respiratora iz Kine u vrijednosti od čak 10,5 miliona KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije BiH, potvrdila je to za medije glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

On se našao u centru skandala, a mnogi mediji i građani osudili su njegov postupak, te smatraju da je ovim činom mnogo novca zaradio i okoristio se na muci naroda.

Javnost ga ponovno, kao i 2016. godine osudila

“Ako kažemo da je Fikret- aga otprilike, nekih 37 hiljada dobar po svakom respiratoru, nije uopšte loše prošao”, objavljeno je na Facebook stranici “Na Drini prćija”.

Put od TV lica do dobavljača respiratora u vrijednosti od 10, 5 miliona KM izgleda pomalo nestvarno, piše portal Oslobođenje.

Reakcije na Hodžićevu nabavku respiratora iz Kine nisu izostale ni od “Raje sa biroa”.

” Obrnuše Fikro i Lala cenera miliona”, objavili su na Facebook stranici “Raja sa biroa”.

Mnogi građani i čitaoci Sarajevske sehare snažno su osudili ovakav postupak Fikreta Hodžića, smatrajući da je ovaj vid zarade “prljav” i gnusan.

Kako je istakao Hodžić u saopćenju javnosti, njegova nabavka respiratora bila je humanog karaktera, ali ipak uspjeli su zaraditi novac.

“Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega, bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija ‘FH Srebrena malina’ d.o.o. zaradila je određeni novac”, rekao je Hodžić.

Iz državne agencije SIPA-e istaknuto je da će provjeriti kupovinu 100 respiratora koje je nabavilo poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina”, čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić iz Srebrenice.

Građani očekuju da ovaj čin treba biti procesuiran i kažnjen, na što je podsjetio i Dragan Bursać na svom Facebook profilu poredeći Fikreta Hodžića sa Fikretom Delićem, borcem Armije BiH koji je bio u zatvoru zbog 3 metra drva.

“Hajde da vidimo šta će se desiti sa malinarem i malinarevim šefovima zbog višemilionske krađe”, poručio je Bursać.

U medijima se nakon skandala pojavila informacija kako je Hodžić i prije nabavke respiratora, nabavljao medicinsku opremu za Bihać, međutim gradska uprava Bihać je zbog navoda na pojedinim društvenim mrežama te sredstvima informisanja obavijestila javnost da Grad Bihać nije kupio zaštitna odijela od firme “Srebrena malina” iz Srebrenice.

Reakcija na Hodžićevu nabavku respiratora nije izostala ni od nezavisnog zastupnika u skupštini Kantona Sarajevo, Damira Nikšića.

“Fikret Hodžić vjerovatno je na način na koji vodi emisije showa ZMBT šarmirao i ‘žiri’ Federalnog kriznog štaba. Okolnosti sklapanja ugovora baš sa Fikretovom firmom su sasvim nejasne, kao i kriteriji koji su uzeti u obzir kada su se donosile sve odluke. Sada mi je sasvim jasno odakle toliki Porsche-i u Sarajevu, ma vozni park, ‘Los Rajvos’. Sada mi je sasvim jasno zašto nemamo dobre puteve, a imamo odlične amortizere”, poručio je Damir Nikšić u live obraćanju na svom Facebook profilu.

Kako kaže Nikšić cijena respiratora koji je fotografisan na aerodromu vrtoglavo je porasla preko noći.

“Ja bih ovo nazvao problem sa respiratorima. Cijene su prije hajke išle od 3.000 dolara, model koji je i na fotografiji na aerodromu, pa do 3.500 dolara. Ova cijena preko noći porasla je na čak 35. 450 dolara. Smatram da je ovo halucinantno”, rekao je Nikšić.

Damir Nikšić poručio je da smo napredovali kao država, više nismo banana, nego “malina država”.

“Ne znam bil’ se smijao, ili bi plakao. Ili je neko izlevatio malinara, ili su malinar i taj neko izlevatili nas, za novac poreznih obveznika. Bosna i Hercegovina više nije banana, nego malina država”, poručio je nezavisni zastupnik u skupštini KS.

I poznata politička analitičarka Ivana Marić osudila je ovaj “deal”. Na svom Facebook profilu ironično je napisala nekoliko statusa.

Da se razumijemo, ovo ne bi bio dobar članak kada ne bi i Sabita Iztarčina uvrstili.

Mnogo je zaista osuda javnosti i poznatih ličnosti, ali ako bi svaku uvrstili ovaj članak bi bio predug za čitanje.

Pitanje je, nakon svega, da li iza ljupkog tv lica stoji hladan i beskrupulozan biznismen kojem su novac i profit na prvom mjestu i šta nas još čeka nakon “malina države”? Da li ćemo ostati na voznom parku “Los Rajvos”? Hoćemo li se još mnogo puta pitati, da li da se smijemo ili da plačemo na ovakve situacije?

O Fikretu

Fikret Hodžić je u Sarajevu, odličnim uspjehom završio osnovnu školu i Perzijsko-bosanski koledž, a nakon toga je završio fakultet Političkih nauka.

Rođen je 27. 9. 1985. godine u Srebrenici. On, majka i desetomjesečni brat su za vrijeme rata napustili Srebrenicu, a otac Ibrahim je ostao tamo. Njegove posmrtne ostatke nikada nisu uspjeli pronaći.

Gubitak oca je Fikreta natjerao da puno brže odraste i sazre. Sve što je proživio pretvorio je u knjigu “I ja sam iz Srebrenice”, koja je 2012. godine bila najčitanija knjiga u Bosni i Hercegovini. Kako ističe, posebno je vezan za Srebrenicu.

Fikret Hodžić se 2007. godine priključio ekipi Hayat televizije. Neke od emisija koje je vodio na Hayatu su “Zvijezda možeš biti ti”, “Glam Blam” i “Kako se zove”.

Zbog trenutaka u kojima je razmišljao o odustajanju od novinarstva, Fikret je dobio ideju za novi posao. Posljednjih nekoliko godina okrenuo se poljoprivredi, a izabrao je uzgoj malina.

Fikret Hodžić je svestrana osoba koja se osim novinarstvom bavi i poljoprivredom. Svojevremeno se bavio i slikarstvom.

Pored svih talenata koji su navedeni u biografiji Hodžić je u svojoj karijeri imao i nekoliko “nezgodnih” situacija. Tako je 2016. godine podigao veliku prašinu u javnosti kada je nakon objavljene knjige I ja sam iz Srebrenice započeo kampanju #ijasamizsrebrenice u okviru koje su se na benzinskim pumpama trebale prodavati majice sa motivima Srebrenice.

Prodaja majica sa motivima genocida 2016. nije naišla na odobravanje javnostiFoto: Prodaja majica sa motivima genocida 2016. nije naišla na odobravanje javnosti
Prodaja majica sa motivima genocida 2016. nije naišla na odobravanje javnostiFoto: Prodaja majica sa motivima genocida 2016. nije naišla na odobravanje javnosti

Hodžića su nakon takvih poteza često optuživali za “brenidranje i monetizaciju genocida”.

Nura Bazdulj Hubijar koja je također autorica knjige o srebreničkom stradanju komentarsala je: “To jeste komercijalizacija i Srebrenice i žrtava, prije svega, mrtvih. Trgovati s tim kostima je toliko jadno da bih mogla vrištati. To je planetarna tragedija koja se tiče svih nas ne samo u BiH. Da je pobijeno 8.300 vrabaca to bi bila tragedija, da se nađe neko da se predstavlja kao da je on Srebrenica – tu čovjek ne može kazati ništa, a da zvuči suvislo“.

Nakon negativnih reakcija javnosti prodaja je zaustavljena. Hodžić se u posljednje vrijeme sve manje pojavljivao na TV-u, a danas je vijest o nabavci respiratora njegovo lice vratila na “naslovnice”.