Vlada RS objasnila zašto Dodik ne mora u karantin nakon putovanja u Srbiju

Branislav Borenović upitao je da li pravila o mjerama obaveznog karantina vrijede i za Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH nakon povratka u zemlji poslije posjete Srbiji i da li će biti testiran, piše Buka. 

“Da li pravila vrijede za sve – za nas koji poštujemo zdravstvene preporuke, koji smo bili u izolaciji i testirani i za one koji to donose, a sami (ne)poštuju?” pitao je Borenović na Twitteru.

Vlada RS saopštila je da su predsjednik RS, predsjednik Vlade RS, član Predsjedništva BiH i ministri članovi Štaba za vanredne situacije Republike Srpske, izuzeti iz Zaključka o sprovođenju i organizovanju mjera obaveznog karantina

Kako su podsjetili iz Vlade RS, Štab za vanredne situacije RS još 23. marta donio je Zaključak o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim koronavirusom (Kovid-19) u Republici Srpskoj, u kojem je pod tačkom 19 navedeno:

“Izuzetno od tačke Z. ovog zaključka, predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade Republike Srpske, srpski član Predsedništva BiH, te ministri u Vladi Republike Srpske (u funkciji članova Štaba za vanredne situacije Republike Srpske), pri obavljanju poslova u okviru vanredne situacije ne podliježu obavezi izricanja mjere karantina u slučaju međunarodnog putovanja”.

Dodik je juče boravio u Beogradu, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije i premijerkom, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Ovaj zaključak Štaba RS donesen je 23. marta, dana kada je Dodik bio u još jednoj posjeti Vučiću.