Vodeći švedski epidemiolog Tegnell: Zatvaranje granica apsurdno jer je koronavirus sada u svakoj europskoj državi

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell za magazin Nature dodatno je pojasnio švedski model borbe protiv pandemije koronavirusa.

U svijetu je veliku pažnju dobio švdeski pristup “borbi” protiv koronavirusa, s obzirom na to da su u ovoj državi određene znantno baže mjere opreza.

“Mislim da se previše govori o jedinstvenosti našeg pristupa. Kao i druge države, nastojimo izravnati krivulju, odnosno usporiti širenje zaraze koliko je god moguće. U protivnom su zdravstveni sistem i društvo pod rizikom kolapsa. Ovu bolest se ne može zaustaviti, barem dok ne proizvedemo odgovarajuću vakcinu”, rekao je Tegnell za Nature.

On je kazao kako su i zakonske mogućnosti ove zemlje bile potpuno drugačije.

“Švedski zakoni o zaraznim bolestima se uglavnom temelje na dobrovoljnoj osnovi, odnosno individualnoj odgovornosti. Jasno je navedeno da građani imaju odgovornost ne širiti zarazu. Prema postojećim zakonima nemamo osnove za zatvaranje gradova. Karantina se može odrediti na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo zatvoriti čitava geografska područja”, pojasnio je.

On kaže i kako nema naučnih dokaza o učinkovitosti karantine u vidu ovakvih bolesti, Tegnell smatra da za to historijski gledano nema nikakvih potvrda.

“Prema mom mišljenju je zatvaranje granica apsurdno jer je koronavirus sada u svakoj europskoj državi. Kao društvo, nastojimo ljude konstantno podsjećati da se pridržavaju mjera zaštite. Ne moramo sve zatvoriti jer bi to bio kontraproduktivno”, poručio je Tegnell.

Švedski pristup izazvao je kritike i među nekim domaćim i stranim ekspertima, a ova zemlja dosad bilježi 15.322 zaražena i 1.765 umrlih.