Zajedno sa 2000 učesnika iz Evrope i sarajevski predstavnici biraju dobitnika EFA Nagrade mlade publike

Više od 2000 mladih, među kojima su i mladi iz Sarajeva, u nedjelju, 26. aprila proglasit će dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award).

U izboru sudjeluju 32 zemlje iz cijele Evrope, a partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su četvrtu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point. Ove godine, po prvi put, zbog pandemije koronavirusa izbor će biti održan online.

Sarajevski žiri se putem Zoom aplikacije već družio i razgovarao o izboru. U nedjelju mlade iz cijele Evrope koji će biti u toplini svojih domova čeka odgovoran i zabavan zadatak: diskusije o filmovima, druženje, kreativni razgovori i zanimljivi sadržaji koji će im omogućiti da kvalitetno provedu vrijeme u kućnoj izolaciji te da kroz zajedničke aktivnosti projekta nastavljaju razvijati osjećaj pripadnosti zajednici ljubitelja filma.

Iako fizički odvojeni, mladi u dobi od 12 do 14 godina iz 32 zemlje među kojima i iz BiH družit će se online, razgovarati, upoznavati, i svi zajedno će u nedjelju, 26. aprila u 16 sati na ceremoniji uživo proglasiti dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.

Tri filma koja su nominovana za ovogodišnju nagradu su “Rocca mijenja svijet” Katje Benrath, “Moje nevjerovatno ljeto sa Tess” Stevena Wouterlooda i “Moj brat ganja dinosauruse” Stefana Cipanija. Sva tri filma naš svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive i nude optimističnu viziju budućnosti.