Zastupnici u Parlamentu FBiH usvojili korona zakon za pomoć privredi

Nakon cjelodnevne rasprave, prekidane čaki i zbog tehničkih problema, odnosno prestanka rada video linka putem kojeg se održavala sjednica, članovi Zastupničkog doma Parlamenta FBiH su sinoć ipak usvojili Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, poznatog i kao korona zakon, i to iz drugog puta.

Naime, prlikom prvobitnog glasanja ovaj zakon je podržalo 45 zastupnika, dok je 21 bio protiv, uz osam suzdržanih. Međutim, nakon ponovljenog glasanja, obavljenog pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika, za je bilo 50 članova Doma, 25 je ostalo protiv, a 10 je bilo suzdržanih, prenosi Oslobođenje Portal.

U okviru zakona usvojeni su i svi prijedlozi amandmana Vlade FBiH, uključujući i onaj kojim je rok za plaćanje poreza i drugih javnih doprinosa bez obračunavanja zateznih kamata, skraćen sa 90 na 60 dana nakon šrestanka stanja nesreće.

Nijedan amandman kojeg su predložili zastupnici opozicionih stranaka nije prihvaćen.

U toku jučerašnjeg dana usvojen je i rebalans budžeta, koji sada iznosi 5,5 milijardi KM i za 11 posto je veći od prvobitno usvojenog. Za rebalansirani budžet glasalo je 58 zastupnika, 13 je bilo protiv, a devet suzdržano. Usvajanje rebalansa budžeta je bio glavni preduslov za usvajanje korona zakona, jer se njime osigurava novac za pomoć privredi.

Da bi korona zakon i rebalans budžeta stupili na snagu potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda parlamenta FBiH.