Zatražene ostavke Novalića i Solaka, Šepić zahtjeva da se naručioci ispitaju

Kako se ne bi dešavali slučajevi pronevjere i pranja novca u stanju nesreće Nezavisni blok je pozvao parlamentarne političke stranke u BiH da podrže usvajanje Zakona o kontroli utroška sredstava i uspostavi parlamentarnog nadzora nad provedbom javnih nabavki. 

Ovu inicijativu Nezavisni blok će potaknuti posljednjom aferom o kupovini 100 respiratora iz Kine čiji je naručilac Vlada FBiH a uvoznik poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina”.

“Pokrenut ćemo inicijativu da se ovaj prijedlog usvoji, te da on predviđa i punu transparentnost i informisanje javnosti o svim detaljima nabavki, posebno kad se radi o ovakvim velikim zahvatima, kao što je bio slučaj u aferi ‘Srebreni respiratori'”,  objasnio je Senad Šepić predsjednik Nezavisnog bloka.

“Nikada nije bilo važnije da javnost zna šta se dešava i kako se novac građana troši, baš u vrijeme pada privrede i dizanja kredita i kada se tvrdi da imamo rupu u budžetu. Sva ova sramota sa nabavkama se dešava tokom sveopšteg belaja, što posebno ostavlja gorak ukus svakom čestitom čovjeku” izjavio je Šepić, dodavši:

“Gnjev javnosti je usmjeren prema kompaniji ‘FH Srebrena malina’, ali ključna odgovornost je na naručiocu – Vladi FBiH koja mora odgovarati. Pozivam da tužilaštva i SIPA svoje aktivnosti usmjere posebno prema donosiocima odluka.

Oni su najodgovorniji, jer da su htjeli poštene nabavke, mogli su recimo pitati Ćorluku iz Violete kako je kupio za 400 hiljada KM šest respiratora i 520 hiljada komada različite medicinske opreme – rukavica, zaštitnih maski i odijela koja je donirao zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji. Isto je kupio u Kini, kao što je i kupovina koju je Novalićev i Solakov dobavljač platio tri-četiri puta više, ali parama građana BiH.” 

Poručio je da zbog ovog slučaja Fahrudin Solak, zajedno sa Fadilom Novalićem moraju podnijeti ostavke, te da tužilaštvo ovaj slučaj hitno mora procesuirati, te obavijestiti javnost o rezultatima.

Ovakav primjer nabavke respiratora “predstavlja urnek kako oni troše i namjeravaju trošiti sredstva i u vremenu ove krize”.

Ostavka ovih direktora je također zatražena i od strane Socijalnodemokratske partije FBiH.