ZDK najavio krivičnu prijavu protiv menadžmenta KCUS-a: Pacijenti putem medija saznaju rezultate testiranja

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj hitnoj sjednici Prijedlog rebalansa budžeta ZDK za 2020. godinu, kojim su za borbu i saniranje posljedica pandemije koronavirusa osigurana dodatna finansijska sredstva u iznosu od 7,7 miliona KM.

Premijer Mirza Ganić rekao je da je Vlada pravovremeno reagirala i pokrenula proceduru izrade rebalansa budžeta, kako bi se alocirala potrebna sredstva za zdravstvo, privredu, poljoprivredu, boračke kategorije i policiju te stabilizirale zdravstvene i ekonomske prilike u kantonu koje su poremećene zbog pandemije koronavirusa, javlja Patria.

Dodatna sredstva za zdravstvo bit će dodijeljena Kantonalnoj bolnici Zenica, koja je ranije već dobila 2,5 miliona KM, Općoj bolnici Tešanj te domovima zdravlja u ovom kantonu.

No, iz Štaba civilne zaštite ovog kantona najavili su i krivične prijave.

Naime, zbog rezultata testiranja građana ovog kantona koje menadžment KCUS-a daje medijima prije nego nadležnim ustanovama u ZDK nadležni razmišljaju o krivičnim prijavama.

Skrenuta je pažnja kako građani saznaju iz medija o rezultatima testiranja, pri čemu gube povjerenje u zdravstvene ustanove kantona i prilikom čega dolazi do konfuzije.

Podsjećamo, ranije je Upravni odbor Udruženja BH novinari javno zahtijevao od Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, da novinarima i svim medijima omogući jednak pristup informacijama u vezi sa epidemijom koronavirusa u Sarajevu, njenim posljedicama na javno zdravlje i mjerama koje poduzima ova zdravstvena ustanova.

Prema pritužbama jednog broja novinara, primljenim u Liniju za pomoć novinarima, Press služba KCUS-a je nedostupna novinarima i ne odgovara na upite pojedinih medijskih kuća, dok direktorica Izetbegović bira medije kojima će osigurati “ekskluzivnost“ i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja.

Upravo tu se i krije nezadovoljstvo ZDK-a, jer njihovi pacijenti od medija saznaju ishod testiranja.