Bjelica – Prutina: Apelujemo da Vijeće ministara donese odluku o finansiraju Lokalnih izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluku o pomjeranju održavanja Lokalnih izbora 2020. godine za 15. Novembar, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica – Prutina.

“Podsjećam da je 7. maja, kada je CIK BiH raspisao izbore, počeo teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za provođenje izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH. S obzirom da je rok istekao, a da sredstava nema, bili smo prinuđeni primijeniti odredbe člana 14.2 Izbornog zakona, prema kojem je CIK ovlašten pomjeriti održavanje izbore”, dodaje Bjelica – Prutina.

Pojasnila je da po zakonu izbori mogu biti pomjereni za 30 dana, ali da su zbog praznika o kojem ih je obavijestila Srpska pravoslavna crkva, te su zbog toga izbori pomjereni za 15. novembar, piše Patria.

Bjelica – Prutina kazala je da je Centralna izborna komisija BiH danas usvojila Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

“Kada smo 7. maja raspisali Lokalne izbore, na snazi su bila ograničenja kretanja starijim od 65 godina. Vanredno stanje u RS ukinuto je 21. maja, a istog dana je Vijeće ministara stavilo van snage odluku o postupanja institucija BiH u vezi s COVID-19 čime je omogućen rad u institucijama. Ublažavanje mjera je uticao na to da se danas usvoji Uputstvo. Odlučujući faktor je činjenica da su donošenjem odluke o izborima počeli teći rokovi”, ističe Bjelica – Prutina.

Kako kaže, tome treba dodati i poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara da CIK nastavi da radi, a da finansiranje ostavi Vijeću ministara.

“Danas apelujemo na Vijeće ministara da postupi po zahtjevu CIK-a i donese posebnu odluku o finansiranju Lokalnih izbora”, kaže predsjednica CIK-a BiH i dodaje da su konstantno tragali za alternativnim rješenjima.

Podsjetila je da će se Lokalni izbori provesti za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u RS, 120 načelnika u FBiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH uz Skupštinu Brčkog distrikta u BiH.

“Po prvi put na Lolanim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva se bira na izborima u skladu s izmjenama zakona u RS. Lokalne izbore za Mostar CIK će raspisati nakon stjecanja uslova”, istakla je Bjelica – Prutina i pozvala političke subjekte da prijave za izbore podnesu odmah nakon što prikupe dokumentaciju.

Dodala je da izborna kampanja počinje 16. oktobra i traje do predizborne šutnje.