Članovi Centra za zdravo starenje vježbaju na otvorenom tri puta sedmično

Budući da je epidemiološka slika u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a između ostalog ukinuto je ograničenje kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina.

Podsjećamo da su centri za zdravo starenje na području općine Centar zatvoreni od početka marta sa ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane pandemijom koronavirusa. Menadžment Centra za zdravo starenje odlučio je za svoje članove organizirati trening preventivno-korektivne gimnastike na otvorenom, i to u parku Hastahana na Marijin dvoru.

Cilj ovog projekta je prije svega poboljšati zdravstveni status osoba treće životne dobi, snagu, izdržljivost, bolju ravnotežu, pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića, kardiovaskularni sistem, te prevenirati osteoporozu kod žena. Kako je planirano treninzi preventivno-korektivne gimnastike na otvorenom se održavaju tri puta sedmično po 30 minuta, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u pet grupa od po 10 članova centra u terminima od 10:30 do 12:30 sati.