Čudna zaštitna maska iz Srbije i direktor koji je nosio postali predmet ismijavanja na internetu

Direktor Fonda za inovacijsku djelatnost Srbije Ivan Rakonjac i zaštitna maska koju je nosio postali su glavna tema i predmet ismijavanja na internetu.

Svoju inovativnu masku Rakonjac je prezentovao je u Znanstveno tehnološkom parku u Beogradu tokom predstavljanja izuma za borbu protiv koronavirusa.

Najviše pažnje medija i javnosti izazvala je zelena maska, zbog koje je i premijerka Srbije Ana Brnabić pala u drugi plan.

Ova zelena maska je jedan od 12 inovativnih projekata naučnika i kompanije za čije je izume Fond za inovacijsku djelatnost izdvojio 53 miliona dinara.

Maska je proizvod kompanije CCS Solutions i registrirana je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo, a ispitana je u Institutu za javno zdravstvo. Sastoji se od tijela i poklopca, između čega se postavlja filter te ima garanciju tri godine.

Sterilizuje se prokuhavanjem ili brisanjem alkoholom ili asepsolom, prenose srbijanski mediji.

Maska je dobila naziv “Life mask”, a moguće je koristiti i do tri mjeseca. Do sada je proizvedeno više od 30.000 takvih maski, a javnim ustanovama će biti donirano 10.000.