Direktor Agencije za lijekove BiH: Srebrena malina je pravovremeno bila registrovana

Odbor Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjeda danas, a na dnevnom redu je nabavka spornih 100 respiratora iz Kine.

Izjavu novinarima nakon “saslusanja” dao je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

Kazao je da je Odbor imao mnogo pitanja i da je na sve odgovorio, prenosi Faktor.

“Poenta je da što se tiče Agencije za lijekove, da je sve urađeno u skladu sa propisima”, rekao je Zolak.

Dodao je da je u svojstvu svjedoka dao izjavu u Tužilaštvu kada je riječ o nabavci respiratora preko Srebrene maline. Naglasio je da je ova firma registrovana za nabavku medicinske opreme kada je i trebalo da bude registrovana.

Govoreći o nabavci medicinske opreme, registracijama firmi, naglasio da su od početka marta do kraja aprila imali spisak od 60 pravnih lica sa zahtjevima, izdatim saglasnostima za uvoz interventnih medicinskih sredstava koji nisu registrovani, a koji su riješeni isti dan ili sutradan.

Sjednica ili “saslušanja”, kako to zove Odbor, još traju. Iako je ranije iz Odbora najavljeno da će “saslušanja” biti javna, novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju.

Kako je rečeno takve dozvole imaju rok trajanja, a dozvola koju je dobila “Srebrena malina” ima rok 30 dana. To znači da im dozvola vrijedi do 27. maja. Ova informacija možda bi bila samo protokolarna da “Srebrena malina” ne mora uvesti još 20 respiratora, koliko je definisano ugovorom. Tih 20 respiratora nisu stigli 25. aprila, a razlog je navodno što kompanija FlyBosnia nije imala prostora u avionu za cjelokupnu pošiljku.