Elvis Vreto pozvao Vladu KS i građane da na provokaciju za održavanje mise za Bleiburg “odgovore proaktivno”

Elvis Vreto, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pozvao je Vladu Kantona Sarajevo i građane Kantona Sarajevo da na provokacije vezane za najavljenu misu za Bleiburg “odgovore proaktivno”.

Vreto je pozvao građane da se na dan mise okupe pred BKC-om te time odgovore na poruke mržnje i slavljenje zločinaca NDH, pokazujući uvažavanje za svoje komšije i sugrađane Jevreje, kao najveće žrtve zločina Drugog svjetskog rata i holokausta.

“Objekat Bosanskog kulturnog centra je zapravo Singagoga koja je izvorno nosila ime Il Kal Grandi. Građena je prema projektu Rudolfa Lubinskog te je bila jedna od najvećih u Evropi tridesetih godina kada je sagrađena. Nakon holokausta, Jevrejska zajednica je 1948. godine poklonila ovaj objekat Sarajevu, za potrebe kulture.

Zgrada je u ovih više od 70 godina služila kulturi, ali kroz promjene njenog imena, potpuno neopravdano je zanemareno njeno porijeklo i činjenica da je ovo poklon Jevreja ovom gradu. Zvala se Radnički univerzitet ‘Đuro Đaković’, Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Bosanski kulturni centar”, istakao je Vreto.

Poručio je kako razumije da je u devedesetim postojala potreba da se jedan objekat zove Bosanskim kulturnim centrom, u svrhu odgovora na zločine, etničke podjele i prijetnju po opstanak naše zemlje. Ali smatra da je sada, u vremenu mira, vrijeme da država BiH uloži u izgradnju novih kulturnih institucija te zaštitu postojećih, a da istovremeno ukaže poštovanje prema zajednici koja je stradala u holokaustu, a koja je mnogim svojim postupcima zadužila ovaj grad.

“Kako prije rata, tako i u vrijeme opsade Sarajeva kroz radioveze, humanitarnu pomoć i organizovano izvlačenje izbjeglih”, kazao je Vreto i dodao:

“U vremenu kada se u drugom spomeniku kulture i važnom obilježju Grada Sarajeva – Katedrali Srca Isusova planira obilježavanje godišnjice ubijstava u Bleiburgu, protesti i sukobi nisu rješenje. Najljepši mogući potez je da Vlada Kantona Sarajevo donese hitnu odluku i da na taj dan ispred zgrade BKC-a osvane ploča sa starim nazivom objekta ‘Il Kal Grandi’. Istovremeno, s obzirom na to da Javnu ustanovu BKC čine i drugi objekti i institucije, nema potrebe za izmjenom naziva same ustanove koja rukovodi i ovim objektom te kulturnim sadržajima u njemu”.

Inicijativa je upućena direktno premijeru Nenadiću i Vladi Kantona Sarajevo, a zastupnik Vreto je zatražio od kolega iz Skupštine KS i javnosti da podrže ovaj prijedlog.