Festival MESS organizuje cjelodnevni program posvećen 2. maju 1992. i odbrani Sarajeva

Povodom obilježavanja 2. maja, jednog od najznačajnijih datuma u historiji Sarajeva, dana kada je, prije 28 godina, odbranjen glavni grad BiH, Festival MESS danas organizuje cjelodnevni online kulturni program na svojim društvenim mrežama.

Prvi program počinje u 13:30 sati, a u pitanju je dokumentarni film “Bio je lijep i sunčan dan”. Gledatelji će ovaj film imati priliku pogledati na Facebook stranici Festivala MESS, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) ili u okviru programa Televizije Sarajevo (TVSA).

Nakon toga, na Facebook stranici Festivala MESS imat će priliku pogledati I poslušati zapis za koji je muziku radio Nedim Zlatar, a dijelove iz knjige čitaju novinar Ognjen Blagojević i novinarka Jasmina Đikoli.

Posljednji u nizu programa bit će digitalno izdanje knjige “2. maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan”, koje će, u okviru Biblioteke MESS, od 19 sati biti dostupno svima na Facebook, Instagram, te Issuu profilu Festivala MESS.

Film “Bio je lijep i sunčan dan” nastao je u koprodukciji Televizije Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra, a snimljen je po istoimenoj knjizi, čiji izdavači su Festival MESS i VideoArhiv, te predstavi nastaloj u režiji Tanje Miletić Oručević, koja je i danas dio stalnog repertoara Sarajevskog ratnog teatra, a nastala je u koprodukciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra.

 

Sagovornici u ovom dokumentarnom filmu su autori priča iz knjige i glumci iz predstave koji nas svojim svjedočanstvima vraćaju u jedan od najznačajnijih dana u cjelokupnoj historiji grada Sarajeva.

U filmu učestvuju pokojni profesor Zdravko Grebo, Jovan Divjak, Nihad i Sead Kreševljaković, Almir i Senka Kurt, Amina Šiljak Jesenković, Ibrahim Spahić, Aleksandar i Vedrana Seksan, Melina Kamerić, te glumci i glumice iz predstave, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Jasenko Pašić, Benjamin Bajramović, Mirela Lambić, Adnan Kreso, Sead Pandur, Sonja Goronja, Ana Mia Milić.

Autorica filma je Sanela Kapetanović, autor muzike Nedim Zlatar, a producent filma Nihad Kreševljaković.