Foto/ Lejletu-l- kadr: Noć vrijednija od hiljadu mjeseci obilježena u Gazi Husrev-begovoj džamji

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini.

Povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr centralna svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić održao je uvodno obraćanje i proučio Kadersku dovu.

Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara
Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara

“Lejletul-kadr je noć, bolja od hiljadu mjeseci. U ovoj noći mi se prisjećamo Allaha dž.š. i zikr na Njega činimo i prisjećamo se da naš prisni prijatelj treba da bude Kur’an i da se ukrasimo naukom i znanjem”, kazao je ef. Malkić. On je poručio da bi muslimani u noći Lejletu-l-kadr trebali što više vremena provesti uz Kur’an.

Lejletul-kadr se nalazi u jednoj od neparnih noći zadnjih deset dana odnosno posljednje trećine blagoslovljenog mjeseca ramazana.

Za ovu noć smatra se da je vrijednija od hiljadu mjeseci, a muslimani je provode u ibadetu, te učenjem dova.

Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara
Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara

Dova koju se preporučuje učiti tokom ove noći je:

“ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFWE, FA’FU ANNI! “Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj koji praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti.”

Ta noć posebno je značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr:

Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara
Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Prenosi se da je Muhammeda, s. a. w. s., rekao: “”Znaci noći Kadr su da je ona čista i svjetla kao da je u njoj pun mjesec.Ona je mirna i tiha. U njoj nema ni prevelike hladnoće ni vrućine. U njoj, dok ne svane, ni jednoj zvijezdi nije dozvoljeno da padne.” U njene znake spada: Što sunce kad ona osvane iziđe zaokruženo, bez uobičajenih zraka, kao da je pun mjesec. Taj dan šejtanu nije dopušteno da sa njime iziđe.”

Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara
Foto: Adi Smajić/ Sarajevska sehara

U toj noći vjernici traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleki spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr odnosno noć odredbe nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.