Gitara slavnog Kurta Cobaina bit će prodana na aukciji

Očekuje se da će gitara Kurta Cobaina, na kojoj je svirao tokom “MTV Unplugged” 1993. godine, biti prodana na aukciji za najmanje milion dolara.

Rijetka D-18E gitara jedan je od predmeta koji je pripadao frontmenu jednog od najpopularnijih rock bendova Nirvane, a koji je izvršio samoubistvo 1994. godine.

“Ovo je važna gitara koja ima svoje mjesto u historiji rock and rolla. Svirao ju je jedan od najutjecajnijih rock muzičara i ikona u jednom od najvećih i najupečatljivijih live nastupa svih vremena”, rekao je Darren Julien, predsjednik Julien’s Auctionsa, u saopćenju za javnost.

Kurt Cobain je na njoj svirao samo pet mjeseci prije smrti.

Uz gitaru se dobija i stari kofer, kao i mala prišivena kesa za koju se vjeruje da je korištena kao mjesto za sakrivanje heroina o kojem je Cobain bio ovisan.

Gitara je prije bila u vlasništvu Cobainove kćeri Frances Bean Cobain, koja je se navodno odrekla tokom burnog razvoda od svog bivšeg supruga muzičara Isaiaha Silve.

Gitaru je napravila kompanija Martin Guitar koja od 1833. godine izrađuje instrumente za neke od najboljih svjetskih muzičara.

Cobain je postigao legendarni status kao pjevač Nirvane, američkog grunge benda koji je osnovao 1987. godine s basistom Kristom Novoselićem. Bubnjar Dave Grohl pridružio se 1990. godine. Bend je brzo stekao kultni status svojom muzikom i posebnim stilom.

Popularnost benda se povećala njihovim drugim albumom “Nevermind”. Objavljen je u septembru 1991. godine, ploča je do kraja te godine prodana u više od milion primjeraka u SAD-u.

Cobainov džemper prodat je prošle godine za rekordnih 334.000 dolara.