Gradonačelnik Sarajeva: Naši šehidi vječno su svjedočanstvo teške, ali pobjedonosne borbe ovog naroda

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, a centralni događaj održan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Delegacija Grada Sarajeva, predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom, obišla je šehidska mezarja te odala počast i položila cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Danas se Dan šehida poklapa sa danom kada je agresorska granata gađala tuzlansku mladost. Ubijena je 71 osoba, 240 je teže i lakše ranjeno na tuzlanskoj Kapiji. Taj zločin je duboka rana na tkivu Bosne i Hercegovine i nikada neće biti zaboravljen.

“Osjećaji ponosa i sjete nad bijelim nišanima pečat su na srcu ovog naroda. Naši šehidi vječno su svjedočanstvo teške, ali pobjedonosne borbe jednog naroda za istinu, vjeru, mir, dostojanstvo i čovjeka. Zato drugi dan Bajrama, blagdana koji donosi radost, tu radost pronalazimo sa onim najboljim od nas. Onima što su smiraj u toj zajedničkoj borbi pronašli ispod zelenih bosanskih ćilima. Njihova žrtva naša je obaveza”, istakao je gradonačelnik Skaka.

Kovači i Kapija sudbinska su mjesta ovog naroda i države. Na njima kujemo svoju budućnost i prolazimo kroz naše pobjedonosne kapije.