Hadžibajrić: Da je palo Sarajevo, zasigurno ne bi danas bili na ovom mjestu

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić predvodili su danas delegaciju koja je povodom 02.maja, Dana Općine Stari Grad obišla mezar Isa bega Ishakovića, turbe Gazi Husrev-bega i Šehidsko mezarje Kovači.

Ovo je tradicionalna aktivnost povodom Dana Općine Stari Grad koji je ove godine obilježen u drugačijim okolnostima. S obzirom na stanje nesreće proglašeno na nivou FBiH i pandemije virusa korona, neće biti programa obilježavanja Dana Općine i izostat će sve uobičajene aktivnosti, osim današnje.

U haremu Careve džamije, delegaciju je dočekao Sadrudin ef.Išerić, imam Careve džamije koji je čestitao Dan Općine, ali i realizaciju svih velikih projekata u Starom Gradu u proteklom periodu, posebno istakavši četiri kapitalna projekta završena početkom godine, a koji doprinose razvoju ove lokalne zajednice.

Nakn toga delegacija se zaputila u Gazi Husrev-begovu džamiju gdje su ih dočekali predstavnici Gazi Husrev-begovog vakufa. Načelnik Hadžibajrić i predsjedavajući Muhić proučili su Fatihu na samom mezaru Gazi Husrev-bega, a ostali članovi delegacije ispred turbeta.

Na Šehidskom mezarju Kovači proučena je Fatiha i položeno cvijeće na centralnom spomeniku i mezaru rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH.

„Kolika je važnost 02. maja govori činjenica da je to, pored Općine Stari Grad, i Dan Općine Centar kao i Kantona Sarajevo. Tog datuma 1992. godine se određivao opstanak Sarajeva ali i čitave BiH. Da je palo Sarajevo, zasigurno ne bi danas bili na ovom mjestu,” izjavio je načelnik Hadžibajrić govoreći o značaju 02.maja, te dodao:

“Općina Stari Grad od 2001. godine obilježava 02. maj kao svoj dan. Žao mi je što ove godine to ne možemo učiniti na način kako smo to radili dosad, a zbog situacije sa virusom COVID 19. Nažalost, nećemo održati planirane programe, niti možemo ugostiti predstavnike naših brojnih pobratimskih općina.

Ali, ista je situacija i kod njih i obavijestili su nas da ni oni ne obilježavaju dane općine. Sljedeće godine sa navršava punih 500 godina od upravljanja Gazi Husrev-bega tadašnjim Sarajevom – Starim Gradom, te se iskreno nadamo da ćemo biti u mogućnosti obilježiti to na jedan poseban način”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.