Iz Tužilaštva BiH o aferi “Respiratori”: Tužiteljski tim je u kontinuiranom radu

Povodom sve učestalijih izvještavanja o radu Tužilaštva BiH u vezi sa aferom “Respiratori” oglasili su se iz ove institucije. Saopćenje Tužilaštva BiH prenopsimo u cijelosti:

Tužiteljski tim u stalnom je i kontuiranom radu i gotovo svakodnevno na terenu. Donesena je naredba o provođenju istrage i ispitano je više desetina osoba.

Javnosti želimo priopćiti da samo Tužiteljstvo BiH može dati kvalitetnu i cjelovitu informaciju o aktivnostima u predmetu.

Po nalogu tužiteljskog tima i u ovom trenutku policijski djelatnici SIPA vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala koji je potreban za dokumentiranje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za navedeni predmet.

Tužiteljstvo BiH ima razumijevanja za veliki interes javnosti i zbog toga ćemo pravovremeno obavještavati javnost, vodeći računa da se ne ugrozi rad na istrazi koja je u tijeku.

Moramo istaći da su netočni pojedini navodi koji su se u protekla dva dana pojavili u medijima, i to da nije donesena naredba o provođenju istrage, da se traži vještačenje viber komunikacije u Austriji, kao i drugi neprovjereni navodi koji mogu nanijeti štetu radu na predmetu.

Također, sve agencije i institucije, koje sudjeluju sa tužiteljstvom u radu na istrazi, postupaju po uputama tužiteljskog tima, koji rukovodi istražnim radnjama i prikupljaju dokaze i vrše aktivnosti po nalogu Tužiteljstva BiH.