Japanski stručnjaci upozoravaju: Zaštitne maske su opasne za djecu mlađu od dvije godine

Nošenje zaštitnih maski tokom pandemije koronavirusa postalo je svakodnevnica za milione ljudi širom svijeta, ali ih ne bi trebala nositi djeca mlađa od dvije godine, upozoravaju iz Asocijacije pedijatara Japana.

Zdravstvene vlasti Japana također potiču ljude da nose maske, ali pedijatrijski stručnjaci upozoravaju roditelje da ih ne ne stavljaju bebama do dvije godine, naročito tek rođenoj djeci, jer im tako otežavaju disanje, promjene u boji bože i facijalnu ekspresiju.

“Maske kod dojenčadi povećavaju rizik od toplotnog udara”, piše u letku Asocijacije pedijatara Japana, prenosi CNN.

Kako upozoravaju, dojenčad imaju uže disajne puteve zbog čega im nošenje maske stvara opterećenje na plućima. Pri tome je povećan i rizik od gušenja, posebno ako bebe povraćaju prilikom nošenja maske.

Prilično je nizak rizik obolijevanja od koronavirusa kod dojenčadi, ali japanski pedijatri zaključuju da maske nisu potrebne djeci mlađoj od dvije godine.

Japanski ministar Shinzo Abe u ponedjeljak je pooštrio preventivne mjere u ovoj zemlji. On je proširio zabranu putovanja u 111 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju i Južnu Afriku. Japanskim državljanima i dalje je dozvoljeno da uđu u zemlju, iako moraju proći testiranje i samoizolaciju od 14 dana.

Prema posljednjim informacijama, Japan ima ukupno 16.581 zaraženih od koronavirusa, dok je 830 osoba preminulo od posljedica infekcije Covid-19 u ovoj zemlji.