Jordan i Pippen nisu znali ko je Kukoč, ali su imali jedan cilj – poniziti ga

Dokumentarna serija “Last Dance” koji trenutno u SAD-u i ostatku svijeta obara sve rekorde gledanosti, ponudio je dosta novih zanimljivih činjenica iz ere čuvenih Chicago Bullsa na čelu sa neponovljivim Michaelom Jordanom.

Jedna takva zanimljivost, manje-više poznata ali nikada do kraja pojašnjena se tiče angažmana igrača sa ovih prostora u Chicago Bullse, te reakcija najboljeg dvojca lige Jordana i Pippena, piše N1.

Naime, dok se već okvirno planirao Dream Team za Olimpijske igre 1992. godine u Barceloni, pažnju generalnog menadžera Bullsa Jerryja Krausea privukao je golobradi, visoki mladić sa odličnim arsenalom poteza. Njegovo ime je Toni Kukoč.

Kukoč je bio preteča tipa igrača koji je danas svakodnevna pojava. 211 cm visine, pozicija niskog krila i ubojit repertoar poteza.

Michael Jordan i Scottie Pippen nisu bili u dobrim odnosima sa Krauseom. Istovremeno, Pippen se nadao sastanku na kojem će se definisati novi ugovor jer je u to vrijeme imao jedan od najgorih ugovora u ligi. 18 miliona dolara za sedam sezona, a bio je drugi najbolji igrač lige odmah iza Jordana.

I dok se Pippen nadao pozivu na sastanak, Krause je otputovao u Evropu da gleda mladog Kukoča kojeg je već vidio u dresu Bullsa na narednom draftu.

Spomenuti dvojac Bullsa nije imao pojma ko je Kukoč, ali su znali jedno – kada god se sretnu, prirediće mu “nezaboravan doček” samo kako bi se osvetili Jerryju Krauseu.

Nisu dugo čekali, jer samo nekoliko mjeseci kasnije famozni Dream Team se našao u istoj grupi sa Hrvatskom na OI u Barceloni 1992. godine.

Dok je tadašnji trener SAD-a Chuck Daly u svlačionici objašnjavao akcije koje treba da igraju, Jordan ga je nakratko prekinuo i kazao:

“Ekipa, u odbrani nemojte preuzimati Kukoča. Ostavite ga meni i Scottieju”.

Uslijedio je “napad” na Kukoča, samo kako bi se ponizio Krause i Kukoč pokazao lošim izborom.

Prvo ime Hrvatske je meč protiv Dream Teama završio sa 4 poena, uz šut iz igre 2-11 i sedam izgubljenih lopti. Pippen i Jordan su bukvalno preko cijelog terena pritiskali 23-godišnjeg Kukoča koji je i sam kazao poslije da mu nije bilo jasno zašto to rade.

Ipak, sreli su se u finalu turnira. Kukoč je tom partijom zaslužio respekt dvojca Pippen-Jordan, ali i ostatka Dream Teama. Zabio je 16 poena uz 9 asistencija i pet skokova.

Jordan i Pippen su mu čestitali nakon utakmice i shvatili su tada o kakvom se igraču radi. Toni je izabran na narednom draftu u drugoj rundi u Chicago gdje je proveo narednih sedam sezona u kojima je osvojio tri prstena i bio šesti igrač godine.