Kantonalni štab Civilne zaštite: Sutra odluka o otvaranju vrtića u KS

Na sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite sutra će biti donesena odluka o radu predškolskih ustanova i vrtića koji bi trebalo da otvore vrata djeci od ponedjeljka.

Sutra u 11 sati bit će održana sjednica Štaba CZ gdje će biti preporučeno ponovno otvaranje vrtića od ponedjeljka, 18. maja, potvrdila je za Klix.ba komandantica Štaba CZKS Nihada Glamoč.

Da bi otvaranje vrtića od početka sljedeće sedmice bilo moguće, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS mora napraviti nekoliko priprema u ustanovama.

“Prvo je potrebna dezinfekcija i osiguravanje zaštitne opreme. Čišćenje i dezinfekcija svih objekata, zatim treba napraviti preporuke za uposlenike kako će se raditi u grupama”, objasnila je Glamoč.

Iz Zavoda za javno zdravstvo između ostalog izdate su preporuke koje uključuju i rad u manjim grupama. Prema preporukama zavoda, Ministarstvo obrazovanja u KS treba da uputi uposlenike o funkcionisanju unutar obrazovnih ustanova koje treba da budu otvorene.

“Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djece u grupi i jednog odgajatelja, po mogućnosti ukupno 10 osoba. Svaka odgojna grupa bi trebala boraviti u odvojenoj prostoriji. Preporučuje se da djeca što više vremena provode na otvorenom”, stoji u preporukama ZZJZ FBiH.

Neke od preporuka su svakako držanje socijalne distance koliko je to moguće, pojačana higijena i slično:

“Rad ustanove neophodno je organizovati na način da se u što većoj mjeri osigura fizički razmak, kao i pojačana lična higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike te se navedeni fizički razmak preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece.”

Preporučuje se i izbjegavanje ulaska roditelja unutar ustanove, kao i ulazak drugih osoba u prostoriju dok su tu djeca.

Date su i preporuke prilikom korištenja igračaka i didaktičke opreme, a djeca predškolske dobi ne treba da nose maske.

Za uposlenike ovih ustanova nošenje zaštitne opreme je obavezno.

Iz Federalnog štaba Civilne zaštite kazali su da je otvaranje vrtića planirano za ovu sedmicu, međutim konačnu odluku prepustili su kantonalnim štabovima. U Tuzlanskom kantonu odluka je već donesena i ova ustanova će sutra početi raditi.