Kipar će platiti troškove odmora zaraženim turistima

Kipar se obavezao da će pokriti troškove odmora svima koji bi se zarazili koronavirusom u toku svog boravka u toj zemlji. U pismu objavljenom u srijedu vlada je saopćila kako će platiti smještaj, lijekove i hranu za pacijente i njihove obitelji.

Turisti bi samo morali snositi troškove svog prevoza na aerodrom i leta za repatrijaciju. To je dio paketa mjera čiji je cilj privlačenje posjetitelja na otok, koji je zabilježio malo slučajeva.

Prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins, zemlja je potvrdila 939 infekcija i 17 smrtnih slučajeva.

Turizam je u prošloj godini činio oko 15% GDP-a zemlje, pa vlada nastoji što prije vratiti turiste.

Zamjenik ministra turizma Savvas Perdios objasnio je da su kompletna vanredna situacija i neophodne mjere bili ogroman udar na njihov turizam i da pokušavaju dati sve od sebe i učiti sve što mogu da poboljšaju situaciju do kraja sezone.

Naglasio je da su uložili velike napore da obuzdaju virus i kako se čini uspjeli su u tome.

Zvaničnici su također rekli da će bolnica sa 100 kreveta biti namijenjena posebno turistima koji bi bili testirani pozitivno, kao i nekoliko takozvanih “karantenskih hotela” za obitelji pacijenata.

Kipar planira da otvori aerodrome 9. juna u većem broju zemalja za koje se smatra da su nisko rizične, uključujući Njemačku, Grčku, Izrael i Maltu.

U početku će putnici trebati dokaz da su testirani negativno na virus. Ovaj zahtjev će biti odbačen za ljude iz određenih zemalja kasnije tokom mjeseca, iako ostaje za ostale nacije – ovisno o širenju virusa u različitim državama.

Vlasti će svake sedmice ažurirati listu odobrenih zemalja. Perdios je rekao da će Velikoj Britaniji i Rusiji – koji zajedno čine više od polovine svih gostiju na Kipru – vjerovatno biti dozvoljeno da u julu putuju na mediteransko ostrvo.

Evropske vlade raspravljaju o tome kako bi se najbolje otvorile za ljetnu sezonu pošto se čini da su novi slučajevi sve više pod kontrolom širom kontinenta.

Prošle sedmice 11 zemalja članica – Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija, složile su se oko pravila koja će omogućiti prekogranična putovanja uz istovremeno smanjenje rizika od infekcije Covid-19.