Komisija Doma naroda FBiH bi za 15 dana mogla imati odgovore o nabavci spornih respiratora

Komisija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mogla bi u narednih 15 dana imati odgovore vezane za spornu nabavku stotinu sumnjivih kineskih respiratora, a na današnjoj prvoj sjednici dogovoreni su koraci ove istrage.

Elmedin Konaković, jedan od članova Komisije, kazao je kako je na današnjoj sjednici prije svega dogovoren princip rada. Već večeras će putem online sastanka članovi Komisije dogovoriti zvanične upite koje će sutra tokom dana poslati nadležnim institucijama.

“Tražit ćemo odgovore od Vlade FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva zdravstva FBiH, Agencije za lijekove BiH, Agencije za javne nabavke, kao i od dobavljača ‘Srebrena malina’, a kako bismo hronološki utvrdili šta se desilo. Prvo ko je izrazio potrebu za nabavkom respiratora i šta su mu bili kriterij, da li je to Ministarstvo zdravstva ili neko stručno tijelo.

Drugo, da li je u skladu s tim potrebama izvršena ova nabavka, a potom nas zanima procedura odabira dobavljača. U sklopu toga mislimo da ćemo vjerovatno i fizički izvršiti uvid u politike nabavljenih respiratora te ispitati da li su oni u skladu s potrebama koje je nekad neko utvrdio. Ovo je zaista vrlo ohrabren način na koji smo krenuli raditi i mislim da ćemo u roku od 15 dana ponuditi adekvatne odgovore Domu naroda FBiH i našoj javnosti”, kazao je Konaković za Klix. ba.

Prilikom današnjeg zasjedanja Komisije Doma naroda Parlamenta FBiH, jedan od članova Zvonko Marić predložio je da se pod nadzor stave sve javne nabavke u vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, što su pozdravili ostali članovi.

“Pozdravili smo njegovu ideju i mislim da bi se iz rada ove Komisije moglo izroditi jedno radno tijelo koje će se pozabaviti i ostalim nabavkama. Kako smo sada bili u fazi pripreme isključivo za ovu nabavku, moram biti iskren da bi bilo previše da smo odjednom krenuli kontrolisati i druge procese javnih nabavki za koje također dobivamo informacije da izgledaju sumnjivo.

Načelno smo se dogovorili da bi to svakako mogao biti jedan od zaključaka koji bismo predložili Domu naroda FBiH u skorije vrijeme”, dodao je Konaković.

Komisija kojom predsjedava Dragan Stevanović broji osam članova. Potpredsjednik je Fahrudin Skopljak, dok su među ostalim članovima Elmedin Konaković, Damir Marjanović, Žarko Vujović, Damir Džeba, Zvonko Marić i Vibor Handžić.

Podsjećamo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet dan nakon što su mediji objavili informacije o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora. Ugovor vrijedan 10,5 miliona KM su potpisali Federalne uprava civilne zaštite i firma “FH Srebrena malina”.