Krizni štab Ministarstva zdravstva KS podsjeća na provođenje obaveznih zaštitnih mjera

U svjetlu popuštanja mjera naredbama Federalnoga štaba civilne zaštite, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa s ciljem zadržavanja trenutne dostignute povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, podsjeća sve stanovnike na mjere predostrožnosti koje ostaju na snazi, saopćila je Vlada KS.

Zbog toga, iz Kantonalnog kriznog štaba još jednom navode preporuke Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a koje se, između ostalih, tiču: obaveznog poštivanja fizičke distance, obaveznog nošenja propisane zaštitne opreme – maski i rukavica, učestalog detaljnog pranja ruku toplom vodom i sapunom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostora u kojima se boravi i radi, izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama čiji vam je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje), izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, u kontaktu s njima koristiti hiruršku masku i rukavice te adekvatne ishrane i stila života koji jača imunitet.

Naglašavaju kako je nepridržavanje propisanih mjera regulisano bh. zakonima te podliježe prekršajnoj, ali i krivičnoj odgovornosti. Poručuju da je zaustavljanje širenja koronavirusa i moguće nove epidemije obaveza svih građana.