Krkalić: Katastrofalna je sporost kantona na zbrinjavanju nezaposlenih boraca mlađih od 57 godina

Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH obavezao je kantone da “zbrinu” nezaposlene borce mlađe od 57 godina, ali to poprilično sporo ide u većini kantona.

Samo je Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona reagovalo promptno, izmijenjen je Zakon o dopunskim pravima boraca i nezaposleni borci već nekoliko mjeseci primaju egzistencijalnu novčanu naknadu. U Sarajevskom kantonu Skupština još nije razmatrala izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca, ZDK je donio uredbu umjesto izmjena Zakona…

Sve ovo uzrokovalo je ogorčenje boraca.

“Mi jedva čekamo sastanak Radne grupe da vidimo zašto kantonima toliko treba da urade svoj dio posla kada je riječ o nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina. Pa u USK, i SBK još nisu ni počeli da rade na izmjenama. Evo pola godine će proći, borci nas zovu, pitaju šta se događa. I ovi kantoni što su nešto uradili, izuzev Goraždanskog, to je šaroliko, odstupa od zakona, ma strahota” govori za Faktor Hamza Krkalić, član Radne grupe za realizaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, ali i jedan od osnivača Kampa heroja u Sarajevu koji je uklonjen po donošenju Zakona o demobilisanim borcima.

Krkalić kaže da je nevjerovatno da o demobilisanim borcima s kantonalnim ministrima odlučuju savezi koji su se ranije ogradili od učešća u donošenju Zakona o demobilisanim borcima.

“U ZDK, gdje ja živim, na čelu boračkog ministarstva je čovjek koji nije bio borac, napišite to za njega. I u ZDK se donosi uredba, a ne izmjene i dopune zakona, postavljaju se uvjeti da će egzistencijalnu naknadu moći dobiti borac koji je najmanje dvije godine proveo u vojsci i isto toliko na birou. Kod svih drugih je godina u vojsci minimalno i isto toliko na birou. I još ide četiri KM po mjesecu provedenom u vojsci, dok u Zakonu o demobilisanim borcima FBiH koji se odnosi na nezaposlene borce iznad 57 godina stoji pet KM po mjesecu” ogorčen je Krkalić i dodaje:

“Federalni ministar za boračka pitanja ne može narediti kantonalnim ministrima ništa. Oni imaju svoje skupštine, budžete, zakone, uredbe i “kroje” po svome. Ja u ZDK ne mogu prići svome ministru. To je katastrofa. Federalni zakon je vrlo jasan, a gdje stoji da će ministarstva svojim izmjenama i dopunama zakona definisati kako zbrinuti borce mlađe od 57 godina, a nigdje se ne spominju uredbe. U HNK će spustiti dobnu granicu na 55 godina.”

Krkalić kaže da su zbog ovakvog odnosa borci “Kampa heroja” formirali udruženje na nivou Federacije BiH, a da će imati i svoja udruženja na kantonalnom nivou.

“Neće više moći niti jedan kantonalni ministar, a pogotovo federalni, bez nas ništa odlučiti, niti donijeti, bilo da se radi o odlukama ili zakonima. Svoju borbu nastavljamo kroz institucije. Formirali smo federalno udruženje pod nazivom Kamp boraca. Znate, sada se svi za svoj nerad izvlače na koronavirus, e tako dalje neće moći” poručio je Krkalić.