Lovrinović o smanjenju prihoda zvaničnika: U Sarajevu će sa ovoliko novca moći raditi samo Sarajlije

Danas je održan nastavak 8. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojem je zastupnik Lovrinović iznio oštre kritike prijedlozima koji se tiču primanja izabranih i imenovanih zvaničnika.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je ocijenio da je ovo „apsolutno protivustavan zakon“, te da ga HDZBiH neće podržati.

“Već jedan duži vremenski period jedna skupina kolega predlaže ovakva rješenja koja se tiču primanja izabranih i imenovanih zvaničnika i to tumače sa činjenicom da su to neka privilegirana primanja, privilegirane pozicije, što apsolutno ne stoji. U javnosti se stječe dojam da se ovdje uđe, da se samo uzima nešto što stoji u nekoj kutiji, onako kako ko hoće. Podsjećam da je ovo sve regulirano ovim zakonom, da se sva primanja i naknade primaju po zakonu” ocijenio je Lovrinović.

Mjere koje se predlažu su, tvrdi, “populističke” i predstavljaju “snažan atak na ustavnu poziciju državnih institucija, odnosno izabranih i imenovanih dužnosnika”. Predložio je da se ponude neka nova rješenja i da se ono što se uštedi na plaćama visokorangiranih zvaničnika rasporedi na policajce, službenike i namještenike.

“Ako ovako nastavimo oduzimati ljudima pravo, ubuduće će u Sarajevu moći raditi samo Sarajlije jer stručni saradnici, službenici i namještenici ne mogu zapravo uopće živjeti od ovog novca, niti mogu doći na posao, niti imaju plaćen prijevoz ako je preko 80 kilometara” izjavio je Lovrinović.

Kazao je da ima smisla ponovo pregledati način isplate plaća i pogledati koliko je nominalno ta ušteda, a da mjere koje se stalno predlažu, od bijelog hljeba do naknada za rad u upravnim odborima, ne podižu efektivnost rada Parlamenta.

“Svaki dan rad je sve govir” ocijenio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH.

Formiranje “kvazi fondova” je, tvrdi, nemoguća misija, te ističe da se u posljednje vrijeme napada na kompletnu poziciju izabranih i imenovanih zvaničnika na način da se predstavljaju kao neradnici. Tvrdi da su do 2000. godine primanja bila viša nego što su danas.

“Zapravo se tražilo da neko dođe i radi u BiH, da radi na utemeljenju, ostvarenju države. Je li to došlo vrijeme da nečiji ciljevi i snovi nisu ostvareni, pa sad taj novac treba oduzeti i one koj isu tad došli da rade u Sarajevo sad treba istjerati. Meni se čini da jeste” zaključio je Lovrinović.

Ocijenio je da neki sve čine da u ovoj državi naprave anarhiju. U nastavku rasprave je Lovrinović poručio da se ne protivi već nudi trajno rješenje, da se Vijeće ministara BiH pozabavi ovim zakonom.

“Nekim od vas koji ste ove zakone predložili građani nisu ni dali povjerenje. Samo zahvaljujući nakaradnom zakonu vi ste tu gdje jeste” kazao je Lovrinović.

Predložio je da, ako u budžetu nema novca, se novac i ne isplaćuje, te da plaće budu kad bude i novca.

“Imam još najbolji prijedlog. Predlažem da sve funkcije obnašaju volonterski, pa nek rade oni koji će najviše voljeti BiH. Neka rade bez para. Ne trebaju nam ni izbori” izjavio je Lovrinović.

Ocijenio je da se ništa ne dobija uštedama od 20 posto, te da je jedini novac koji će se vratiti u njegovu srednju Bosnu biti onaj kojeg će on vratiti.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut se osvrnuo na Lovrinovićevu ocjenu o „nakaradnom Izbornom zakonu“ i onima koji nisu dobili podršku građana.

“Ja se samo mogu složiti da je nakaradan Izborni zakon prema kojem gospođa Krišto dobije hiljadu glasova manje od mene, a sjedi gore u Kolegiju. Kako to nazvati nego nakaradan Izborni zakon. Oosba sa 4.400 glasova je član Kolegija i odlučuje o tome hoće li se danas glasati o vanrednim mjerama štednje” izjavio je Damir Arnaut.

Kazao je da to nema nigdje, osim u BiH, te da je to potrebno mijenjati i da će on biti veliki saveznik u namjeri da se to promijeni.

“Kada govorite o nakaradnom Izbornom zakonu, prvo počistite u svom Klubu, da ne kažem pred kućom” zaključio je Arnaut.

Lovrinović je Arnautu poručio da nije izabran glasovima građana, što je, kako je kazao, posljedica njegovog rada u prošlom mandatu.

“Vi ste već sada zglajzali kod šefice jer ste mi nabacili na volej da ona sjedi u Kolegiju sa 4.000 glasova i to je jedna odlika nakaradnog Izbornog zakona. Ako je broj glasova mjerilo, šta je problem što gospodin Željko Komšić sjedi u Predsjedništvu. Dobio je puno više glasova” kazao je Arnaut.

Zastupnik Arnaut je podnio Zahtjev  za razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine uslјed pandemije COVID-19 po hitnom postupku, u skladu s članom 133. Poslovnika.