Mahala Abdulaha ef. Kaukčije i džamija Abdi halife na Budakovićima

U drugoj polovini XVI stoljeća, na prostoru srednjovjekovnog sela Budakovići, razvila se gradska mahala Abdi halife čime su Budakovići prestali egzistirati kao ruralno naselje.

Abdi halifina mahala i džamija se prvi put spominju još prije 1562. godine. Nalaze se na vrhu ulice Vrbanjuša, nekadašnje ulice Abdulaha ef. Kaukčije.

Kao što je slučaj i sa ostalim graditeljima starih sarajevskih, mahalskih džamija, ne zna se ko je bio dobrotvor Abdi halifa. Danas je ovaj mesdžid poznat i kao “Zelena džamija“, zbog svojih zelenih kandilja.

U dvorištu ograđenom zidom, nalazi se malo mezarje sa nekoliko nišana koji većinom pripadaju uglednim džematlijama ove džamije i dobrotvorima.

U periodu okupacije Bosne od strane Austro-Ugarske vojske, na prostoru Budakovića su se vodile žestoke borbe. Jedan od glavnih organizatora otpora bio je i Abdulah ef. Kaukčija, kojeg su Austro-Ugari pogubili zajedno sa šejh Muhamedom ef. Hadžijamakovićem.

Abdulah ef. Kaukčija bio je dugogodišnji imam Begove džamije i jedan od najuglednijih stanovnika grada na Miljacki u to doba.

Interesantna je činjenica i da su u odbrani od okupatora posebnu ulogu imale i žene ovoga grada, pa je tako jedan od nišana na groblju Budakovići i onaj koji pripada Hasniji, kćerki Muhameda Mravovića i suprugi berbera Salihage Hadžića, koji je zajedno sa njom izgubio život.