Manijaci poslali poruku: Ne fudbalu bez navijača, ne fudbalskom robovanju novca

Najvatreniji navijači Fudbalskog kluba Željezničar Manijaci zajedno s više od 150 navijačkih grupa širom Evrope izdali su saopštenje u kojem ističu da nisu za opciju nastavka sezone, smatrajući kako bez navijača nogomet nema nikakvog smisla.

“Uslijed koronavirusa koji je zahvatio kompletnu Evropu, većina država je proglasila blokadu, vanredno stanje pa su samim tim stala i takmičarska prvenstva. Prioritet svih nas je zaštita zdravlja svakog pojedinca te iz tog razloga smatramo, kada već ne možemo posjećivati svoje tribine, da je zaustavljanje evropskog nogometa i više nego razumna odluka. Međutim, ‘oni’ s druge strane, korumpirani moćnici i institucije su došli na ideju odigravanja utakmica bez prisustva navijača. Postavljaju se dva pitanja: Iz kojih razloga i u ime čega”, pitaju se Manijaci.

Željina navijačka grupa ističe da je više nego vidljivo da ekonomski interesi narušavaju harizmu koju nosi nogomet i da nadmoć novca ponovo stupa na scenu te pokazuje svoju snagu nad temeljnim vrijednostima ove igre.

“Sportski, odnosno nogometni klubovi bi trebali u potpunosti razumjeti hiljade ljudi koji se okupljaju oko ovog popularnog sporta, a ne samo slušati ‘biznismene’ i tako na mala vrata privesti kraju otimačinu, ono malo nogometa što je ostalo u rukama navijača.

Trebali bi se sjetiti da ta strast koja se prožima oko nogometa nije ‘folklor’, već je to njegova suština. Iz prethodno navedenog se može zaključiti da su javnost i navijači po definiciji suštinski faktor kada je riječ o nogometu. Stoga tražimo od UEFA-e i nacionalnih saveza da stanu i prekinu nogometna takmičenja, sve dok gužva na stadionima ponovo ne bude uobičajena pojava bez rizika po zdravlje svakog pojedinca”, poručili su.

Manijaci su na kraju pozvali sve da se skupa bore za nogomet s navijačima na tribinama na kojima pjevaju svoje pjesme i na kojima dijele radost i tugu.