Marjanović: U Kantonu Sarajevo se ne rade masovna testiranja, a pojedini su ipak zadovoljni

Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo osnovalo je Naučno tijelo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, a prije 15 dana, jedan od prijedloga ovog Vijeća bio je značajno povećanje obima testiranja do kojeg nikad nije došlo.

Oni su predstavili 10 prijedloga optimizacije procesa epidemiološkog nadzora, testiranja, istraživanja i smanjenja širenja koronavirusa. Jedan od tih je i više testiranja s tim da je cilj 20.000 testova u tri sedmice. Od njihovih prijedloga je prošlo dvije sedmice, a u Kantonu Sarajevo je urađena četvrtina preporučenog.

“Osobno ne vidim da je taj prijedlog prihvaćen i da se realizira, posebno posljednjih dana u kojima broj testova u KS ne prelazi 100. Koliko mi je poznato nije pokrenuto ni široko epidemiološko i naučno istraživačko testiranje koje smo predložili”, rekao je za Klix.ba Damir Marjanović, jedan od članova Vijeća.

Od početka epidemije Kanton Sarajevo je testirao ukupno 4.118 osoba, a Marjanović je istaknuo da, prema njegovom mišljenju, to nije dovoljan broj urađenih testova:

“Mislim da KS ima više nego dovoljno testova, labaratorija i stručnjaka da broj bude značajniji, a rezultati tog testiranja mnogo informativniji i korisniji onima koji treba da donose bitne odluke od daljim mjerama.”

Broj testova koje Kanton radi u posljednje vrijeme, prema riječima Marjanovića, nije “masovno testiranje” koje koristimo kada govorimo o testiranju u KS:

“Masovno testiranje podrazumjeva i broj i drugačiji pristup testiranju, a broj testova i struktura uzoraka koji se rade zadnjih dana ne predstavlja masovno testiranje.”

Dok je prema mišljenju mnogih broj testiranja nedovoljan, privatne labaratorije koje tvrde da su dobro opremljene i da mogu raditi i 300 testova u nekoliko sati, čekaju odobrenje od Ministarstva.

“Čini se da su pojedini zvaničnici zadovoljni dinamikom testiranja, iz njima znanih razloga, te su stoga procijenili da nije potrebno angažovati dodatne kapacitete”, naglasio je Marjanović.

Naučno tijelo pri Ministarstvu zdravlja KS je dalo jasne preporuke i kada je u pitanju provođenje seroloških testova kazavši da je još uvijek rano za masovno serološko testiranje te da je cilj prvo ispitati rizične skupine.