Microsoft izdao upozorenje za milione korisnika Windows 10

Kompanija Microsoft izdala je još jedno upozorenje za milione korisnika Windows 10, a ovog se puta radi o uznemiravajućem povećanju broja napada na korisnike koji različite sadržaje preuzimaju s piratskih internet stranica.

Upozorenje se odnosi kako na obične, tako i premium korisnike, a prvo je došlo od američke kompanije Security Intelligence team, koja je opomenu objavila na društvenim mrežama i korisnike upozorila na novi val malwarea koji vreba iz torrent fileova.

S obzirom na to da je većina građana zatvorena zbog pandemije koronavirusa, to se najviše odražava na piratske online servise te torrente, na kojima korisnici, te potencijalne žrtve, pronalaze zabavu.

Uz zakonske probleme koji su u vezi s takvim stranicama, tu je i opasnost od fileova koji se preuzimaju na ovaj način, a koji ugrožavaju sigurnost Windows 10 korisnika.

Posljedica rizičnog ponašanja korisnika je ta da se napadači sve više koncentrišu na piratske sadržaje, pa se, na primjer, među torrentima našao i maliciozni VBScript koji nakon napada od pogođenih uređaja pravi strojeve za nezakonito rudarenje, koje se odvija bez znanja žrtava. Kao mamci se najčešće koriste popularni filmovi kao što su John Wick 3 i Contagion te drugi sadržaji koji se često preuzimaju, piše Daily Express.

Napad započinje tako što se maliciozni file na uređaju otpremi u okviru istog .zip foldera u kojem je i torrent za film, koji se pokreće u trenutku kad se otvori kompresirani sadržaj. Iako je rijetko koja prijetnja uspjela ugroziti popularnost piratskih stranica, korisnicima se preporučuje korištenje regularnih stranica za prikazivanje i preuzimanje sadržaja.

Izvor: Geek.hr